29. maaliskuuta 2012

Visuaalisen lukutaidon tehtävä

Oletteko jo törmänneet oheiseen Mainostoimisto Jung von Mattin Lego kampanjan teokseen? Nappasin kuvan eilen kaverini Facebook-sivuilta, enkä voinut olla jakamatta sitä myös täällä blogin puolella. Facebookkiin kuva on näemmä levinnyt alunperin Helsingin taidemuseon välityksellä ja heidän mukaansa kyseessä on eräänlainen "visuaalisen lukutaidon tehtävä. Ensin et tajua mitä kuvassa on ja sitten et voi olla tajuamatta "
- hoksaatteko te teoksen jujun? ;)



Piristävää torstain jatkoa kaikille 
- kohta koittaakin taas perjantai ja viikonloppu, ihanaa! :)

- Neiti X


Edit: Varoitus, älä avaa kommenttiboxia, jos et halua vihjeitä ratkaisuun!


25. maaliskuuta 2012

Itsetehty herkkumysli


Tein viime viikolla pitkästä aikaa omatekoista mysliä - alla olevaa ohjetta mukaillen syntyy iso lasipurkillinen herkullista ja terveellistä mysliä, jonka ainesosia on helppo muokkailla oman mielensä mukaisesti. 

Kokeile myslin sekaan rohkeasti erilaisia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä - perinteisten rusinoiden ja oman ohjeeni sisältämien kuivattujen omenoiden ohella sekaan sopivat varmasti myös monet muut kuivatut hedelmät ja marjat! Kaneli ja kardemummakaan eivät ole pakollisia, mutta tuovat mielestäni kivaa mausteista makua mysliin, sopien erityisen hyvin juuri noiden kuivattujen omenoiden makupariksi!


Herkkumysli

8 dl kaurahiutaleita
2-3 dl erilaisia pähkinöitä ja manteleita
1-2 dl auringonkukansiemeniä
1-2 rkl pellavansiemeniä
3 rkl juoksevaa hunajaa
¾ dl ruokaöljyä
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1-2 dl kuivattuja omenoita
1 dl rusinoita


1. Levitä kaurahiutaleet ja auringonkukan- ja pellavansiemenet uuninpellille leivinpaperin päälle. Murskaa (halutessasi) pähkinät ja mantelit ja sekoita ne hiutaleiden ja siementen joukkoon.
2. Sekoita kattilassa hunaja, öljy ja mausteet, kuumenna – mutta älä keitä. Sekoita kuuma seos
hiutaleiden yms. joukkoon tasaisesti.
3. Paahda seosta uunin keskitasolla n. 30–40 min 150˚C:ssa,
sekoita ainakin kerran.
4. Lisää rusinat pellille vasta aivan paahdon loppuvaiheessa, tai vaihtoehtoisesti kuivattujen omenien
kanssa paahtamisen jälkeen.
5. Anna valmiin myslin jäähtyä ja säilö se sitten (mieluiten) ilmatiiviiseen purkkiin.


Tällä reseptillä tehty mysli säilyy purkissa jopa kuukausia - meillä tosin useimmiten vain noin viikon! ;)






Mukavaa sunnuntain jatkoa ja ihanaa alkavaa viikkoa teille kaikille! :)

- Neiti X


21. maaliskuuta 2012

Karpalo- ja puolukkareseptejä?


Jaahas - tämä tyttöpä sitten nohevana jätti eilen myöhäisellä iltapalanhakureissullaan pakastimen oven raolleen... Iltapalaksi nautittu viimeinen yksilö näistä tsatsikisämpylöistä kyllä maistui ja vei nälän mennessään, mutta aiheutti kuitenkin aamulla "pienimuotoista" katumusta ja ärsytystä pakastimen oven kiinniolemattomuuden paljastuessa.. Eikä muuten ollut ensimmäinen kerta: ainakin reilu vuosi sitten jouluna meillä nimittäin leivottiin ahkerasti mm. mustikkamuffinsseja ja kantarellipiirakkaa - ei ehkä ihan niitä perinteisimpiä jouluherkkuja, mutta johonkinhan sulaneet pakasteet oli käytettävä..

Noh, sattuneesta syystä meillä sitten leivotaan tai keitellään hilloa tänää - ainakin parista rasiasta sulaneita puolukoita ja karpaloita pitäisi nimittäin keksiä jotain hyvää, etteivät mene täysin hukkaan. Onni onnettomuudessa, että vain pakastimen ylä- ja etuosan pakasteet ehtivät sulaa yön aikana ja suurin osa marjoista, sienistä, lihoista ja kaloista sai jäädä jäisinä paikoilleen. Loput sulaneista "tuotteista" pääsevät ruokalautaselle lähipäivinä - luvassa lienee hieman erikoisia yhdistelmiä, mutta eipähän ainakaan tarvitse pohdiskella, että mitähän sitä taas tänään syötäisiin.. :)




Onkos teillä jotain hyväksi havaittuja puolukka- tai karpaloreseptejä? 

Yksi herkullinen vaihtoehto olisi tietysti tämä, mutta toisaalta tekisi mieli kokeilla jotain uutta - 
hyviä reseptejä saa vinkkailla kommenttiboxiin, ken haluaa! :)


- Neiti X

Ps. Kuvissa otteita viime syksyn metsäretkien puolukka- ja karpalosadosta.


14. maaliskuuta 2012

Tsatsikisämpylät

 
Eilen teki mieli leipoa. Parhaillaan meneillään olevan pienimuotoisen herkkulakkoyritelmän takia päädyin hetken mietinnän jälkeen suolaisiin leivonnaisiin ja päätin etsiä reseptikirjoistani jonkin uuden, vielä kokeilemattoman sämpyläohjeen. Hetken selailtuani löysinkin sitten ohjeen tsatsikisämpylöille ja päädyin kummastelemaan, suurena kreikkalaisen ruuan ja erityisesti tsatsikin ystävänä, miksi ihmeessä en ole tehnyt reseptin sämpylöitä koskaan aikaisemmin.

No, asiahan piti sitten korjata mitä pikimmiten ja kohta uunissa paistuikin jo 12 kpl meheviä tsatsikisämpylöitä. Ja ai että kun tuli muuten hyviä - kurkku ja jogurtti tuovat kivaa hapokkuutta taikinaan ja minttu ja valkosipuli taas sellaista jännää, "epäsämpylämäistä" makua - suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan alla olevaa reseptiä!


Tsatsikisämpylät

1 (n. 300 g) kurkku
1 valkosipulin kynsi
1 tl kuivattua minttua
1 tl suolaa
8–9 dl sämpyläjauhoja*

1 pss kuivahiivaa
2 ½ dl maustamatonta jogurttia
½ dl oliiviöljyä 

 1. Raasta kurkku suoraan sekoituskulhoon. Mittaa jauhot ja sekoita joukkoon kuivahiiva -
lisää jauhoseos, minttu ja suola kurkkuraasteen sekaan.
2. Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi, lisää sekaan oliiviöljy ja
kaada seos taikinakulhoon. Sekoita hyvin.
3. Jaa taikina muffinipellin koloihin, ripottele vehnäjauhoja päälle ja
kohota noin puoli tuntia leivinliinalla peitettynä.
4. Paista 200-asteisessa uunissa 15–17 minuuttia ja nauti voin tai tuorejuuston kera.


* Reseptissä olevien sämpyläjauhojen sijaan käytin itse hyväksi havaittua vehnäjauhoista (1/2), kauraleseistä (1/8) ja -hiutaleista (1/8) sekä ruisjauhoista (1/4) koostuvaa seosta.


- Neiti X


11. maaliskuuta 2012

Korut järjestykseen


Peukaloiden vihertymisen, sisustusintoilun yms. ohella kevät saa itsessäni aikaan myös ajoittaisia järjestely- ja siivouspuuskia: vaatekaappia on jo siivoiltu, turhia rojuja karsittu kirpputorille ja viimeisimmän järjestelyvimman kohteeksi päätyi kylpyhuoneen siivouksen yhteydessä korutelineeni eli pari vuotta sitten Ikeasta ostamani kolmikerroksinen, lasinen tarjoiluvati. Kyseinen kapistus ei ole ollut vielä kertaakaan käytössä ns. varsinaisessa tarkoituksessaan, eli ruokien tarjoilussa, ja itseasiassa ostinkin sen varta vasten juuri korujen säilytystä silmällä pitäen. 

Aikaisemmin säilytin telineessä isoimpia, eniten tilaa vieviä kaulakorujani, jotka näyttivät kivalta sisustuksellisesti, mutta toimivat tällaisen todella huonon korujen käyttäjän takia telineessä vain turhina pölynkerääjinä. Niinpä päätinkin järjestellä telineeseen sellaiset korut, joita joko käytän eniten tai haluaisin käyttää useammin. 

Osa kriteerit täyttävistä koruista päätyivät laatikoihin telineen alahyllylle ja pienemmät sormukset, nappikorvikset ja kaulaketjut taas Ikean isoille tuikuille tarkoitettuihin pikkukuppeihin. Korujen sekaan pääsivät myös muutamat sisustuskristallit ja rusettisolki sekä eniten käytössä olevat hajuveteni: lemppari arkituoksuni Versacen Bright Crystal sekä ihana Marc Jacobsin Oh, Lola!









Nyt täytyisi sitten keksiä, minne ne kaikki loput ja harvemmin käytössä olevat kaulakorut laittaisin - väliaikaisratkaisuksi päätyi järjestelyinnostuksen yllättäen lakattua kauniin kirjava Siwan muovikassi, sängyn alle tungettuna. Mitenhän näin laiskalle korujen käyttäjälle onkin voinut kertyä näin suuret määrät koruja..? Onneksi sentään noille lukuisille rannekoruille, korvakoruille ja sormuksille löytyy säilytyspaikat jo ennestään...


Ihanaa sunnuntain jatkoa ja pian alkavaa uutta viikkoa teille kaikille!

- Neiti X


Psst.. Eikö teidänkin mielestänne jokaisella tytöllä tulisi olla Adalminan vaatehuoneesta löytyvän korulipaston kaltainen säilytysjärjestelmä koruille ja muille pienille asusteille..? Tai itseasiassa, ihan kokonainen yhtä upea ja tilava vaatehuonekin..!


9. maaliskuuta 2012

Valkoista ja violettia


Tulin vain pikaisesti toivottelemaan ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille! Ulkoilkaa ja nauttikaa (ainakin toivottavasti) keväisen aurinkoisesta talvisäästä, syökää hyvin ja nukkukaa pitkään - ainakin omaan viikonloppuuni yritän mahduttaa näitä kaikkia muutamien ei niin rentouttavien velvollisuuksien vastapainoksi!

Postauksen kuvituksena toimivat eilen naistenpäivän kunniaksi saamani, itse valitsemani tulppaanit sekä noin viikko sitten kirppikseltä löytämäni piirakkavuoka, joka päätyi kynttiläaluseksi. Huomaako muuten joku kuvista jotain erikoista? Tulppaanien väreissä ehkäpä...? Edistystä on nimittäin tapahtunut, sillä ainaisten vaaleanpunaisten sijaan sain vihdoin valittua väriksi jotain muuta, tällä kertaa jopa kahta uutta väriä, nimittäin violettia ja valkoista. Ensi kerralla voisikin sitten olla keltaisten tai jopa oranssien vuoro! :)






- Neiti X


8. maaliskuuta 2012

Kevätmielellä: inspiroivia parvekkeita


Aurinkoa ja lämpeneviä ilmoja luvattu lähes koko maahan, ihanaa! Tämän koko ajan pidemmälle menevän kevään ja lähestyvän kesän myötä huomio alkaa kiinnittyä sisätilojen sisustamisen ohella yhä enemmän myös tuonne asuntomme seinien ulkopuolelle eli lasitetulle parvekkeellemme, joka on ollut lähes koskemattomana siitä lähtien, kun blogihistoriani toisessa postauksessa esittelemäni talvipuutarhan kukat paleltuivat marraskuun lopulla ensimmäisten kovempien pakkasten myötä. Koska kesäkukat kukoistivat niinkin pitkään, suunnittelemani kanervatkin jäivät lopulta istuttamatta ja parveketta ovat koristaneet tänä talvena ainoastaan muutamat jouluiset valot, kynttilälyhdyt ja havut.

Nyt parveke on kuitenkin jo askeleen lähempänä keväistä ilmettä, sillä viime viikonloppuna päädyin auringon lämpöisten säteiden innoittamana siivoilemaan sisätilojen ohella myös parvekettamme. Tarkempi siivous ja pintojen pesut on tehtävä tietenkin vielä lähempänä kesää, mutta pieni järjestely ja lakaisukin tekivät jo ihmeitä ja saivat tietenkin minut haaveilemaan keväisistä istutuksista, uusista kalusteista jne. jne.

Kuten arvata saattaa, päädyinkin sitten tietysti etsiskelemään inspiraatiota parvekesisustukseen myös täältä netin ihmeellisestä maailmasta - olen ehkä hiukkasen aikaisessa näissä haaveiluissani, mutta tässäpä siis teillekin muutamia löytämiäni ihanan keväisiä ja kesäisiä parvekekuvia. Kesä, tule jo!











Kuvat: 1, 2-6, 7-11, 12.


Keväistä viikonjatkoa teille kaikille
ja ihanan aurinkoista naistenpäivää meille naisille!

- Neiti X


5. maaliskuuta 2012

Haastetta maanantaihin



Sain Valkoinen koti -blogin Cinnabarialta haasteen, jonka ideana on muutamaan peruskysymykseen vastaamalla tuoda hieman lisätietoa blogin kirjoittajasta. Kiitos Cinnabaria kivasta haasteesta! :)

Tässäpä siis omat vastaukseni haasteen kysymyksiin:

Lempiväri: Heti alkuun haasteen vaikein kysymys, sillä eri värit miellyttävät silmää melko kausiluontoisesti ja eri tavalla eri asioihin yhdistettynä. Ikisuosikkeja niin sisustuksessa kuin pukeutumisessa ovat valkoinen, musta ja harmaa, joiden lisäksi pidän erityisesti raikkaista turkoosista, pinkistä ja keltaisesta. Jos yksi väri täytyy valita, niin tällä hetkellä lemppari on valkoinen.  

Lempieläin: Kissa.

Lempinumero: 8

Paras alkoholiton juoma: Tällä hetkellä olen ihastunut Novellen aprikoosin ja jasmiinin makuiseen Plus-juomaan, mutta kaikenlaisten makeiden mehujen ja limppareiden edelle taitaa mennä kuitenkin aina maistuva ja terveellisempi vesi.

Facebook vai Twitter: Facebook

Intohimoni: Sisustaminen, kaikenlainen ideointi, suunnitteleminen ja käsillä tekeminen sekä uusien asioiden oppiminen. Mikäli listaa saa vielä jatkaa, siihen kuuluvat lisäksi ruoka ja herkuttelu sekä valokuvaus.

Lahjojen antaminen vai saaminen: Molemmat! Lahjoja on ihana saada ja avata, mutta myös lahjojen suunnitteleminen ja antaminen läheisille lämmittävät mieltä.

Mieleisin kuvio tai muoto: Hmmm.. Mietin pitkään neliön ja pallon välillä, mutta neliö taitaa viedä voiton - vaikka välillä pallot, pilkut ja muut pyörylät ihastuttavatkin, yleisesti ottaen selkeät kulmikkaat muodot miellyttävät silmää pyöreitä enemmän.

Paras päivä viikossa: Lauantai - sillä tuolloin viikonloppu on virallisesti alkanut ja suurin osa siitä on vielä edessä päin!

Lempikukka: Pioni, ehdottomasti.


Haaste lähtee eteenpäin seuraaviin kivoihin blogeihin:



Haasteterveisin hyvää alkanutta viikkoa kaikille toivottaen,

- Neiti X


3. maaliskuuta 2012

Kevättä rinnassa


Ai että, ihana keväinen aurinko, sulava lumi ja lämpötila nollan yläpuolella. Keväisissä tunnelmissa kuvailin hieman viime viikolla istuttamiani auringonkukan- ja herneenversoja. Koska versoille ei löytynyt tarpeeksi kivan näköisiä ruukkuja varastoista, valitsin niistä sopivimman kokoiset ja kääräisin tavallisen lasipurkin ja ruskean saviruukun piiloon kauniilla papereilla: auringonkukan versot saivat kääreekseen palasen tuttavani varta vasten askartelujani ajatellen Thaimaasta tuomaa sanomalehteä, ja herneen versot kiedoin kuvioteipin avulla valkoiseen silkkipaperiin.



Niin kuin kuvista näkyy, tänä vuonna auringonkukanversot ovat kasvaneet reippaasti nopeammin kuin herneet, vaikka istutin molemmat siemenet täysin samaan aikaan - hassua, sillä aikaisempina vuosina järjestys on ollut yleensä päinvastainen. Ensimmäiset auringonkukan versot pääsivätkin leivän päälle jo eilen, herneenversoja saadaan vielä odotella muutamia päiviä.


Kiinnostaako teitä muuten versojen kasvatusvinkit? Kuvien versot kasvatin lyhennettynä versiona seuraavanlaisesti: liotin siemeniä yön yli vedessä, istutin lionneet siemenet yrttimultaan ja pidin kylvökset kosteina ja pimeässä lautasilla peitettyinä siihen asti, että ensimmäiset versot alkavat näkyä mullan alta. Tarkempia ohjeita kaipaavat voivat kurkkia vaikkapa tänne - tietysti kysyä saa myös minulta, vaikka en nyt mikään varsinainen asiantuntija olekaan! :)





Ihanaa ja keväisen piristävää viikonloppua kaikille!

- Neiti X


1. maaliskuuta 2012

Tunnustus

Sain Looking for Clementines -blogin Tuulilta tunnustuksen/haasteen, kiitos! :) Tarkoituksena on siis antaa tunnustus eteenpäin valitsemalleen 4-5 alle 200 lukijan blogille. Tässäpä ovat omat valintani: 


Aivan ihana leivontablogi, herkullisia reseptejä ja kauniita kuvia!


Kaunis blogi ihanilla kuvilla: sisustusta, käsitöitä, leivontaa ja omakotitalon remontointia.


Kiva blogi, jonka takana mm. sisustuksesta, kirppislöydöistä, käsitöistä ja herkuista yhdessä bloggaileva pariskunta.


Raikkaan värikäs blogi, jossa ihania kuvia mm. kodin sisustuksesta ja lapsiperheen arjesta.


Toivottavasti ette olleet vielä tällaista haastetta saaneet, pahoitteluni jos niin kävi nyt uudelleen! 
Kivoja blogeja kyllä löytyy vaikka millä mitalla, mutta haasteen vaatimusten mukaisten blogien löytäminen osoittautuikin yllättävän hankalaksi!


Tunnustusterveisin,

- Neiti X


Maaliskuun eka

Uusi kuukausi, uusi presidentti ja uusi terveempi ruokavalio - jep, viimeisimmästä tein päätöksen eilen. Enpä ole tainnut täällä erikseen mainitakaan, että itselläni on meneillään pienimuotoinen kesäkuntoon projekti, joka on edennytkin jo varsin hyvin liikunnan kannalta, mutta kaltaiseni herkkusuun ruokavalion suhteen voisi olla hieman parannettavaa. Vaikka yleisesti ottaen syönkin ihan terveellisesti, herkkunälkä yllättää itseni vähän turhan usein ja niin sokerisia kuin suolaisia herkkuja tulee naposteltua silloin tällöin reippaasti yli oman energiatarpeen.

Päätinkin siis nyt maaliskuun ajan pitää hieman tiukempaa kuria herkuttelujen suhteen ja sallin itselleni ainoastaan yhden herkuttelupäivän viikossa - totaalilakkoon en siis ryhdy, sillä uskon sellaisen omalla kohdallani vain lisäävän karkin himoa. Toimikoon tämä kuukausi siis eräänlaisena kokeiluna - mikäli tällainen karkkipäivä-tyylinen herkuttelu onnistuu suht kivuttomasti yhden kuukauden ajan, voisin yrittää pitää siitä kiinni  myös vähän pidemmälläkin aikavälillä, vaikkapa edes kesään asti. Saa nähdä miten käy!

Tänään makeannälkää taltutetaan raikkaiden hedelmien ja piiloon jääneen maustamattoman jogurtin yhdistelmällä, nam!

Nyt toivotan siis tervetulleeksi maaliskuun ja sen 1, 2, 3, 4 viisi virallista herkuttelupäivää
- ensimmäinen niistä taitaa koittaakin jo ensi lauantaina! 
Oikein maistuvaa, makeaa, maukasta - tietenkin mieleen tulee nyt vain syömiseen liittyviä adjektiivejä -  

mahtavaa maaliskuun alkua kaikille! :)


- Neiti X