29. tammikuuta 2013

Itsetehtyä leipää

No niin, nyt aikaisemmin tänään lupailemani reseptipostauksen pariin! Niin kuin olenkin jo tainnut mainita, täällä yritetään elellä edelleen alkuvuoden ja ensi kuussa koittavan rantaloman innoittamana hieman terveellisempien elämäntapojen mukaisesti. Vuoden ensimmäinen reseptipostaus olkoonkin siis tämän tilanteen mukainen: luvassa ei ole tällä kertaa sokerisen makeita herkkuja, vaan itsetehtyä leipää, joka sisältää runsaasti kuituja ja ravinteikkaita siemeniä ja joka valmistuu perinteisiä sämpylöitä nopeammin uuninpellille taputtelemalla.

Ja jottei resepti ja postaus menisi liiaksi terveysintoiluksi, suosittelen lisäämään leipätaikinaan pari ruokalusikallista siirappia, joka tuo leipään ihanaa makua (siirappi ei kuitenkaan pakollinen). Myös jauho- ja siemenlaatuja voi vaihdella helposti oman maun ja kaappivarantojen mukaisiksi!  




PELTILEIPÄ

5 dl maitoa/vettä
2-4 rkl siirappia 
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
8-9 dl sämpyläjauhoja 
(tai esim. 2 dl ruisjauhoja, 2 dl kaurahiutaleita, 2 dl täysjyvävehnäjauhoja ja loput vehnäjauhoja)
0,5 dl öljyä
1-2 dl erilaisia siemeniä
(esim. auringonkukan-, pellavan- ja seesaminsiemeniä)


1. Lämmitä maito/vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon siirappi ja suola. 

2. Mittaa jauhot ja sekoita puoleen jauhoista kuivahiiva - lisää hiiva-jauhoseos nesteen sekaan ja sekoittele.

3. Lisää loput jauhoista pikkuhiljaa niin, että valmis taikina on helposti pellille levittyvää eli hieman normaalia sämpylätaikinaa löysempää.

4. Sekoita taikinan joukkoon öljy ja siemenet ja kohota taikina kulhossa kaksinkertaiseksi. Taputtele sitten kohonnut taikina jauhotetuin käsin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja ripottele pinnalle siemeniä. Kohota leipää vielä liinan alla ja paista sitten 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia.





Ja vaikka puhuinkin terveellisyydestä, ovat kyllä nämäkin melkoista herkkua - taidanpa tästä hakeakin palasen ja nautiskella sen iltapalaksi vihreän teen tai kuuman kaakaon kera!


Herkutteluterveisin,


- Neiti M


Vuoden ensimmäiset tulppaanit ja sneak peek



Koko alkuvuoden olen niitä ihaillut: niin kaupan hyllyillä, teidän muiden blogeissanne kuin ehkä vähän Pinterestissäkin - ja eilisestä lähtien vihdoin myös omassa olohuoneessamme. Vuoden ensimmäinen tulppaanikimppu nimittäin päätyi viimein ostoskoriini maanantaisella ruokakauppareissulla ja tuo nyt kotiimme ihanan raikasta ja keväistä ilmettä. Pinkit tulppaanit <3

Tiedättekö, melkein tekisi jo mieleni linkata tämä postaus sen vielä meneillään olevan vuodenajan jälkeisen aikakauden nimisen tunnisteen alle, mutta taidan vielä tällä kertaa malttaa mieleni. Pinterestissä talviset fiilistelyt näyttäisivät kuitenkin siirtyvän pikkuhiljaa yhä enemmän sen seuraavan vuodenajan (klik!)  ja jopa sitä seuraavan (klik!) odotteluun - uusi board tuli luotua myös sitä maaliskuun lopussa koittavaa juhlakautta silmällä pitäen (klik!).






Pssst... Viimeisessä kuvassa pieni sneak peek illan reseptipostauksesta!

*****

Piristävää tiistain jatkoa!


- Neiti M


21. tammikuuta 2013

Makuuhuoneen sisustusinspiraatio

Kuten edellisessä postauksessani lupailin, aloitetaan vuosi 2013 tässä blogissa sisustus- ja remonttijutuilla. Parhaillaan meneillään olevan remonttimme kohteena on kolmiomme alkuperäiskuntoinen makuuhuone, jonka pinnat päätimme viimein laittaa uusiksi lattiasta kattoon. Pintojen ohella kaipailimme uudistusta makuuhuoneen vaatesäilytykseen - vuosikymmenien saatossa kellastunut "valkoinen" koko seinän mittainen kiinteä vaatekaappirivistö purettiin ja tilalle päätettiin hankkia liukuovellinen vaatesäilytysjärjestelmä.

Makuuhuoneen värimaailman halusimme mukailevan asuntomme vaalean rauhallista sävymaailmaa, jota on tarvittaessa helppo piristää kauden tehosteväreillä. Asuntomme päävärien mukaisesti päätimme valita seinämateriaalit valkoisen ja harmaan sävyissä, lattialle tulisi muistakin asuntomme huoneista löytyvää hiekan väristä tammilaminaattia.

Laminaattien ohella seinien pintamateriaalit ovat itseasiassa jo päätetty, mutta jatketaan niiden valintaprosessista toisessa postauksessa. Tässä kuitenkin muutamia inspiraatiokuvia, joita keräilin viime viikolla maali- ja tapettisuunnitelmieni tueksi Pinterestistä. Omat suosikkini kuvapareista ovat 1. ja 3. - mitkä ovat teidän suosikkinne?







Kuvat lähteineen löytyvät Pinterestini Bedroom -kansiosta. 


Inspiroivaa viikon alkua!


- Neiti M


18. tammikuuta 2013

Vuoden ensimmäinen

Aurinkoista alkanutta vuotta hyvät lukijat - niin te muutamat uudet (lämpimästi tervetuloa!) kuin ihanat vanhat tututkin! :)

Pienimuotoisen blogitaukoni aikana on ollut kiva huomata, että blogissani on riittänyt kävijöitä olemattomasta postaussaldostani huolimatta - suuret kiitokset siis kaikille teille, jotka olette vierailleet täällä ja jääneet seurailemaan blogiani postaustaukoni aikana! Kiitokset kuuluvat myös teille kanssabloggaajille, joiden ihanien blogien parissa olen viihtynyt vapaa-ajallani ja omaa blogi-inspiraatiota etsiessäni! Erityiskiitokset menevät vielä All you need is white -blogin S:lle, jonka linkityksen ansiosta maapähkinävoi-fudge -reseptini nousi muutamassa päivässä yhdeksi suosituimmista blogipostauksistani - kiitos! :)





Vuoden vaihteesta alkaneen suunnittelemattoman blogitaukoni aikana on ehtinyt tapahtua jo paljon: perusarjen ohella olen mm. avannut vuoden hiihtokauden (edistystä edellisiin vuosiin, sillä yleensä se on avattu vasta joulukuussa...), ollut herkkulakossa ja ryhdistäytynyt muutenkin terveellisten elämäntapojen ylläpitämisessä, remontoinut kotiamme, seuraillut ahkerasti äkkilähtöjä ja varannut meille viimein reissun lämpimään sekä järjestellyt innoissani tulevana viikonloppuna koittavia ystävän polttareita - juhlien suunnittelu on niiiin kivaa!

Nämä yllämainitut syyt ovat osaltaan vaikuttaneet myös blogin päivitystahtiin: herkkulakko on tarkoittanut  myös leivontalakkoa (ei uusia reseptejä), remontti on saanut melkoisen kaaoksen aikaan asunnossamme (ei sisustuskuvia) ja ideat ja luovuus on kohdistettu muutamien keskeneräisten käsityöprojektien ohella lähinnä remontoitavan huoneen sisustuksen ja lähenevän polttaripäivän suunnitteluun. Nyt vaikuttaisi kuitenkin siltä,  että blogi-inspiraatio on viimein palannut ja ideat riittävät myös uusien blogipostauksien kirjoitteluun! Vuosi 2013 alkakoon täällä Shhh, it's a secret! -blogissa remontti- ja sisustusjuttujen parissa!

*****

Postauksen kuvat on otettu viime viikonlopun upeassa pakkassäässä: koska lauantain kirpsakka pakkanen ei innostanut allekirjoittanutta varsinaiselle hikilenkille, puin lämpimästi päälle, nappasin kameran käteeni ja päätin lähteä rennolle kävelylle tarkoituksenani harjoitella manuaalikuvausta aurinkoisessa talvisäässä. Silmät auringon loisteessa kimaltavia puiden latvoja ja niistä tuulen mukana leijailevia lumihiutaleita ihastellen kiertelinkin lenkkipolkuja huomaamattani lähes tunnin verran - kätevää hyötyliikuntaa ja voi että, miten talvinenkin luonto osaa olla kaunis!







Iloista perjantain jatkoa ja pian alkavaa viikonloppua toivotellen,


- Neiti M