29. tammikuuta 2013

Itsetehtyä leipää

No niin, nyt aikaisemmin tänään lupailemani reseptipostauksen pariin! Niin kuin olenkin jo tainnut mainita, täällä yritetään elellä edelleen alkuvuoden ja ensi kuussa koittavan rantaloman innoittamana hieman terveellisempien elämäntapojen mukaisesti. Vuoden ensimmäinen reseptipostaus olkoonkin siis tämän tilanteen mukainen: luvassa ei ole tällä kertaa sokerisen makeita herkkuja, vaan itsetehtyä leipää, joka sisältää runsaasti kuituja ja ravinteikkaita siemeniä ja joka valmistuu perinteisiä sämpylöitä nopeammin uuninpellille taputtelemalla.

Ja jottei resepti ja postaus menisi liiaksi terveysintoiluksi, suosittelen lisäämään leipätaikinaan pari ruokalusikallista siirappia, joka tuo leipään ihanaa makua (siirappi ei kuitenkaan pakollinen). Myös jauho- ja siemenlaatuja voi vaihdella helposti oman maun ja kaappivarantojen mukaisiksi!  




PELTILEIPÄ

5 dl maitoa/vettä
2-4 rkl siirappia 
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
8-9 dl sämpyläjauhoja 
(tai esim. 2 dl ruisjauhoja, 2 dl kaurahiutaleita, 2 dl täysjyvävehnäjauhoja ja loput vehnäjauhoja)
0,5 dl öljyä
1-2 dl erilaisia siemeniä
(esim. auringonkukan-, pellavan- ja seesaminsiemeniä)


1. Lämmitä maito/vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon siirappi ja suola. 

2. Mittaa jauhot ja sekoita puoleen jauhoista kuivahiiva - lisää hiiva-jauhoseos nesteen sekaan ja sekoittele.

3. Lisää loput jauhoista pikkuhiljaa niin, että valmis taikina on helposti pellille levittyvää eli hieman normaalia sämpylätaikinaa löysempää.

4. Sekoita taikinan joukkoon öljy ja siemenet ja kohota taikina kulhossa kaksinkertaiseksi. Taputtele sitten kohonnut taikina jauhotetuin käsin leivinpaperilla vuoratulle pellille ja ripottele pinnalle siemeniä. Kohota leipää vielä liinan alla ja paista sitten 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia.





Ja vaikka puhuinkin terveellisyydestä, ovat kyllä nämäkin melkoista herkkua - taidanpa tästä hakeakin palasen ja nautiskella sen iltapalaksi vihreän teen tai kuuman kaakaon kera!


Herkutteluterveisin,


- Neiti M

4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Peltileipä on kätevä, jos pitää saada nopeasti valmista. Ja sekin on kätevää, että taikinaan voi laittaa mitä kaapeista löytyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peltileipä on kyllä yksi yleisimmin käytössä olevista resepteistäni juurikin kätevyytensä ansiosta - sillä itsetehdyn leivän teko on yllättävän helppoa! Kiitokset kommentista :)

      Poista
  2. Nam nam, itsetehty leipä on aina parasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, ja varsinkin ihan uunituoreena ja vielä lämpimänä tarjoiltuna! :)

      Poista