30. joulukuuta 2012

Suolaiset muffinssit



Niin täällä, kuin varmasti monessa muussakin kodissa suunnitellaan parhaillaan huomisia uuden vuoden juhlintoja. Huomista ostoslistaa ja ruokapuolta tovi sitten suunnitellessani mieleeni muistui tämä luonnoksissa muutaman viikon virunut herkullinen pestomuffinssien resepti, joka sopisi loistavasti uuden vuoden (ja minkä tahansa muiden) illanistujaisten suolapalaksi.

Mikäli huomisen tarjoilut ovat vielä päättämättä, suosittelen kokeilemaan alta löytyvän reseptin avulla valmistuvia suolaisia muffinsseja: ne ovat oiva vaihtoehto esimerkiksi niille ainaisille suolaisille piirakoille, sillä mahdolliset ylijääneet muffinssit on helppo säilöä pakkaseen juhlien jälkeen. Pakastus toimii tietenkin myös toisin päin - voit valmistaa ne pakkaseen odottamaan jo hyvissä ajoin ennen juhlia!


PESTOMUFFINSSIT

3 munaa
1/4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl pikakaurahiutaleita
2 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1dl öljyä
2 dl ranskankermaa
1/2 dl maitoa
100 g fetajuustoa
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
n. 1/2 prk vihreää pestoa
1-2 dl mozzarellaraastetta


1. Riko munat kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. 

2. Yhdistä öljy ranskankermaan ja maitoon. Sekoita seos munavaahtoon taikinaa nostellen, ei vatkaten. 

3. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja kääntele ne juuri ja juuri sekaisin vaahtoon. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja feta ja lisää ne taikinaan. Lusikoi 3-4 rkl pestoa taikinaan ja sekoita kevyesti niin, että pesto sekoittuu taikinaan vain osittain.

4. Jaa täyte muffinssivuokiin, lusikoi n. 1/2 tl pestoa jokaisen muffinssin päälle ja ripottele pinnalle mozzarellaraastetta. Paista 200 asteessa, alimmalla tasolla n. 15-20 min. 





Herkutteluterveisin,


- Neiti M


Joulusta uuteen vuoteen



Ihana joulu vietetty, viimeisetkin lahjasuklaat syöty ja hyasintitkin jo lakastumaan päin. Tällä hetkellä tuntuu, että joulu oli ohi hiukkasen liian nopeasti ja se suklaakin olisi kieltämättä vielä maistunut - hyasintit sentään saivat hieman lisäaikaa, kun napsaisin kukkavarret ruukusta vesilasiin virkistäytymään. 

Vaikka joulu olisikin ehkä voinut jatkua vielä hivenen pidempään, odotan kuitenkin jo innolla uuden vuoden vaihtumista ja sen mukanaan tuomia uusia haasteita. Uusi vuosi merkitsee aina tietynlaista uutta alkua ja omalla kohdallani se tuo perinteisesti tullessaan myös pienen ryhdistäytymisliikkeen: jouluherkuttelut vaihtuvat terveellisempiin elämäntapoihin ja hieman kadoksissa ollut kuntoiluinnostus alkaa taas heräillä. Tällä kertaa uusi vuosi alkaa myös normaalia mukavemmissa merkeissä: luvassa on ystävien polttarit, häät ja näillä näkymin myös äkkilähtömatka jonnekin lämpimään, can't wait!


- Neiti M


24. joulukuuta 2012

Luukku 24: Jouluaatto




Ja valtava kiitos kaikille joulukalenterissani vierailleille ja kauniita kommentteja jättäneille!


- Neiti M


23. joulukuuta 2012

Luukku 23: 4. adventti


Ihanaa - koti on viimein saatu siivottua ja järjesteltyä juhlakuntoon. Nyt saa rauhassa keskittyä leppoisaan oleiluun ja rentoutumiseen, ja alkaa odottamaan huomista. Enää yksi yö jouluun.




Rauhallista aatonaattoiltaa!


- Neiti M


22. joulukuuta 2012

Luukku 22: Joulun värit (osa 2)









Meidän kodin joulun värit on nyt viimein päätetty: tällä kertaa yhdistellään perinteistä valkoista, harmaata/hopeaa ja mustaa, ripauksella violettia ja vaaleanpunaista. Itseasiassa päätöstä ei tarvinnut edes tehdä: pari vuotta sitten lahjaksi saatu lila orkidea päätti nimittäin viimein ajoittaa kukintansa sopivasti jouluksi ja valkoiseksi luultu kiireessä ostettu hyasintti osoittautuikin kotona vaaleanpunaiseksi. Melkoisen epätavalliset jouluvärit tällä kertaa, mutta vaihtelu virkistää - kuka ylipäänsä on päättänyt, että perinteiset joulun värit ovat juuri punainen ja vihreä?


- Neiti M


Psst... Vinkki 1 jouluisten/talvisten kynttiläasetelmien tekoon: tavallinen karkea merisuola on huomattavasti halvempi vaihtoehto valkoiselle koristehiekalle! Vinkki 2: washiteipeillä saa nopeasti ja helposti koristeltua kivoja pakettikortteja!


21. joulukuuta 2012

Luukku 21: Jouluvalmisteluja








Jes, nyt on kaikki lahjat ostettu ja lähes kaikki jo (nimilappuja vaille) paketoitukin! Pari itsetehtyä lahjaa odottelee vielä viimeistelyjä ja paketointia, mutta muuten on lahjahommat jo aika hyvällä mallilla. Kuusikin on jo ehditty tuoda sisälle (toinen niistä parvekkeella nähdyistä minikuusista) ja huomenaamulla olisi pienimuotoisen joulusiivouksen aika. Muuten huominen menee aika tiiviisti eräiden juhlien järjestelyn ja itse juhlimisen parissa, mutta sunnuntaina voidaan viimein rauhoittua joulun viettoon ja koristella siistiä kotia lisää joulua varten. 

Kylläpä muuten päivät ja kalenterin luukut käyvät vähiin - täytyy yrittää keksiä teille vielä jotain kivaa viimeisten kalenteripäivien varalle! :)


Kertokaahan tekin, missä vaiheessa teidän joulujärjestelyt ovat?


- Neiti M


20. joulukuuta 2012

Luukku 20: Jouluisia kattauksia


20. luukun takaa aukeaa muutamia inspiroivia kuvia jouluisista kattauksista. Vaikka en ihan jokaista näistä kattauksista kelpuuttaisikaan kokonaisuutena omaan pöytääni, löytyy niistä kaikista kivoja ideoita joulukattauksiin. Mikäli itse kattaisin joulupöydän tänä vuonna omaan kotiini, löytyisi kattauksesta takuuvarmasti ainakin silkkurusetteja, kynttilöitä, valkoista ja hopeaa sekä pieniä ripauksia mustaa, viininpunaista tai tummaa liilaa ja havunvihreää. 















Jokos te olette ehtineet suunnitella joulupöydän kattausta vai vietättekö tekin minun tavoin joulun äidin patojen äärellä?


Touhukasta torstai-iltaa!



- Neiti M


19. joulukuuta 2012

Luukku 19: Parvekkeen jouluilme








Luukusta 19 paljastuu muutamia jouluisia kuvia parvekkeeltamme. Kuten näkyy, melko yksinkertaisella ja luonnollisella teemalla mennään: muutamia erivärisiä kanervia/callunoita, sammalta ja havuja (sekä pari kitukasvuista minikuusta), yhdet jouluvalot, pari lyhtyä (puuttuvat kuvista - melkoisen arktiset kuvausolosuhteet tuottivat melkoisen määrän käsien tärisemisestä tärähtäneitä kuvia...) ja muutamia kynttilöitä. Viikonloppuna parvekkeelle voisi vielä lisäillä muutaman jouluisen koristeen: kenties lumihiutaleita ikkunaan tai vaikkapa jouluisen köynnöksen kävyistä ja rautalangasta väännellen. Katsotaan, mitä vielä keksin ja ehdin!


Iloa ja lämpöä pakkaspäiviin - pitäisi se valkoinen joulu olla jo aika taattu näillä asteilla..! ;)


- Neiti M


Psst.. Pahoittelen myöhäisiä postausaikojani: huomenna yritän availla luukun huomattavasti viime päivien avautumisajankohtia aikaisemmin! :)


18. joulukuuta 2012

Luukku 18: Maapähkinävoi-fudget




Nam! Törmäsin jokin aika sitten (Pinterestissä, missäpä muuallakaan) tähän reseptiin, ja siitä lähtien  tuo herkulliselta kuulostanut ja näyttänyt resepti on kummitellut tasaisin väliajoin mielessäni. Eilen päätin viimein testata tuota ihanaa maapähkinävoi-fudge reseptiä ja näin jälkikäteen täytyy todeta, että kyllä kannatti! Ainut huono puoli kokeilussa oli se, etten edelleenkään saa reseptiä mielestäni - sen avulla valmistuneita suussa sulavia, makeaa ja suolaista yhdisteleviä fudgeja nimittäin tekisi mieli tehdä yhä uudestaan ja uudestaan..! 

Alle suomentamani ohje saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta itse sain sillä yllättävän helposti aikaan parhaita ikinä syömiäni fudgeja  - ihan ensikertalaisena ja pelkällä mutu-tuntumalla (siis ilman mitään lämpömittareita). Vaikka aluksi saatoinkin hieman epäilllä makeisleipurin taitojani, fudgeseosta keitellessäni ja maistellessani tuumin, että tällä reseptillä ei voi mennä pieleen: tulipa fudgeseoksesta sitten liian löysää tai jäykkää, se ei satavarmasti jäisi syömättä!


MAAPÄHKINÄVOI-FUDGET

100 g voita
4,5 dl fariinisokeria
1 dl maitoa
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl maapähkinävoita (tai -levitettä)
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl merisuolaa
1-2 dl murskattuja kuorettomia maapähkinöitä 


1. Paahda maapähkinöitä pannulla, kunnes ne saavat hieman vaalean ruskeaa väriä pintaan.

2. Sulata voi kattilassa ja kuumenna kunnes se alkaa vaahdota ja muuttua kullan ruskeaksi.

3. Lisää sekaan fariinisokeri, maito ja siirappi - kuumenna kiehuvaksi ja säädä liesi miedolle teholle. Peitä kannella ja keitä seosta 5 min. avaamatta välillä kantta.

4. Nosta kansi pois (varo tiputtamasta vesipisaroita) ja jatka keittämistä ilman kantta, kunnes seos saavuttaa ns. soft-ball stagen (120° C) eli kun jääkylmään veteen tiputettu pisara kinuskiseosta ei liukene vaan pysyy kasassa ja on muotoiltavissa sormilla pehmeäksi palloksi.

5. Poista seos liedeltä ja lisää maapähkinävoi, vaniljasokeri ja merisuola - sekoita ja anna jäähtyä n. 50° C  lämpötilaan. 

6. Vatkaa vielä lämmintä seosta sähkövatkaimella, kunnes se jämäköityy ja seoksen läpikuultavuus/kiilto hälvenee. Kun seos on sopivan jämäkkää (ei liian, että pystyt vielä levittämään sen helposti) lisää sekaan 3/4 murskatuista maapähkinöistä.

7. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun vuokaan, tasoita ja ripottele pinnalle loput maapähkinät ja ripaus merisuolaa. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.






Herkutteluterveisin,


- Neiti M


17. joulukuuta 2012

Luukku 17: DIY lahjavinkki




Jokos teillä on kaikki joululahjat ostettu? Jos ei, niin tässäpä yksi kiva ja helppo joululahjavinkki, jonka ehtii vielä helposti hankkia ja neuloa pukin konttiin: nimittäin neulotut glögilasien suojukset. 

Blogeja aktiivisesti seuraaville idea ei varmaankaan ole enää uusi, mutta itse tehdyt lasinpäälliset tuovat varmasti joulun suosituimpien lahjojen listalle kuuluvien glögilasien- tai mukien oheen paketoituna kivan uniikin lisän. Kun pakettiin käärii lasien ja neulottujen suojuksien kanssa vielä purkin kauniisti pakattua kaakaota tai teetä - tai vaikkapa pullollisen itsetehtyä glögiä - on lahjassa jo paljon enemmän ideaa ja "jujua", kuin pelkissä valmiina kaupasta ostetuissa glögilaseissa. Ainakin itse ottaisin ilahtuneena vastaan kuvailemani lahjan - erityisesti jos glögilasit olisivat Iittalan mustia HotCool -laseja ja kaakao/tee Clipperiltä. Eikä haittaisi ollenkaan, vaikka pakettiin olisi eksynyt vielä rasiallinen jotakin herkullista naposteltavaa. ;)

*****

Kuvan mukaiset glögilasin päälliset (, jotka ovat mitoitettu Iittalan HotCool-lasien ympärille sopivaksi) neulot näin:

Luo 28 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle. Neulo kerrokset 1-3 seuraavasti:

3 s helmineuletta - 8 s oikein - 6 s helmineuletta - 8 s oikein - 3 s helmineuletta

4. krs: 3 s helmineuletta - *palmikot: 2 s apupuikolle työn taakse, neule seuraavat 2 s ja sitten apupuikon silmukat - siirrä kaksi s apupuikolle työn eteen, neule 2 seuraavaa s ja sitten taas apupuikon silmukat* - 6 s helmineuletta - toista *-* - 3 s helmineuletta.

Neulo sitten yhteensä 4 kerrosta, kuten kerrokset 1-3 ja tee 5. kerroksella taas palmikot, kuten 4. krs:lla. Toista normaaleja ja palmikkokierroksia edellisten tavoin, kunnes neule on noin 7-8 cm:n korkuinen. Päättele silmukat ja langat.




Touhukasta alkanutta viikkoa toivotellen,


- Neiti M


Psst.. Luukussa 18 herkutellaan - huomenna luvassa reseptejä joulumakeisille! 


16. joulukuuta 2012

Luukku 16: Piparkakkutalo




Lähes tarkalleen kolme vuotta sitten ahkeroitiin kuvassa näkyvän projektin parissa. Projekti sai alkunsa hetken mielijohteesta, kun päätimme tehdä ihka ensimmäisen yhteisen piparkakkutalomme kunnianhimoisesti ilman valmiita osia tai muotteja apuna käyttäen. Paperille suunniteltaessa projekti hieman paisui ja perinteisen talon sijaan kaavat piirrettiinkin loppujen lopuksi linnan muotoon. Kyllä sitä leipomista, kasaamista ja koristelua sitten riittikin, puhumattakaan linnan syöntiurakasta joulun jälkeen..!

Piparkakkulinnan kaavat ovat edelleen säilössä joulukoristelaatikossa, mutta niihin ei olla vielä tähän päivään mennessä uskallettu kajota toiseen kertaan. Saapa nähdä, jääkö linnamme ensimmäiseksi ja viimeiseksi piparkakkulinnaksemme, vai innostummeko joku joulu linnanrakennuksesta uudelleen - kenties sitten joskus, jos tai kun syöjiä on enemmän kuin kaksi.


Tunnelmallista kolmannen adventtisunnuntain iltaa toivotellen,


- Neiti M


Luukku 15: Joulun värit



Mitkä ovat teidän joulunne värit tänä vuonna? Kuten aikaisemmista joulukalenterini postauksista on voinut päätellä, meillä ollaan tähän mennessä menty melko värittömällä musta-valko-harmaa-beige -linjalla. Aina silloin tällöin suhteellisen väritöntä kokonaisuutta tekee kuitenkin mieli piristää pienillä värikkäillä yksityiskohdilla: joskus värin kaipuun tyrehdyttämiseen saattaa riittää yksi ainut vaaleanpunainen hyasintti, toisinaan avuksi voidaan tarvita laajempi arsenaali eri värisiä kynttilöitä, leikkokukkia ja/tai muita sisustuselementtejä.

Jos saisin päättää, koristeltaisiin meidän valko-musta-harmaa -pohjainen kotimme täksi jouluksi herkullisen täyteläisin viininpunaisin, oranssein, violetein ja pinkein tekstiilein ja koristein. Koska epäilen kuitenkin vahvasti etenkin näiden kahden ensimmäisenä luetellun tämän syksyn ja talven aikana ihastuttaneiden värien katseen kestävyyttä - ne ovat kuuluneet aikaisemmin suosikkivärien sijaan enemmänkin inhokkivärien listalle - olen uusien joulukoristeiden ostamisen sijaan tyytynyt vielä tähän mennessä ihastelemaan niitä muiden jouluisissa kuvissa mm. sen kuuluisan Pinterestin välityksellä.

Väri-inspiraation taas iskiessä ja omien kuvien puuttuessa päätinkin keräillä Pinterestin ohella myös tänne blogin puolelle hieman jouluista väriterapiaa muutamien upean värikkäiden joulukuvien muodossa, tanskalaisen Bloomingvillen stailaamina - mitäs pidätte?






Kuvat lainattu täältä. 


Mikäli ihastuit ylläoleviin kuviin, suosittelen kurkkaamaan myös Bloomingvillen perustajan Betina Stampen jouluisen värikkääseen kotiin täällä!


- Neiti M


15. joulukuuta 2012

Luukku 14: Jouluisia pakettikortteja



Täällä netin ihmeellisessä maailmassa ja varsinkin Pinterestissä törmää usein kivoihin ja hyödyllisiin juttuihin:  jouluisten fonttien sijaan tällä kertaa esittelyvuorossa olisi muutamia suosikkejani helposti tulostettavista jouluisista pakettikorteista!

Kuvan 1 pakettikortit kolmessa eri värissä (by Creative Index) ladattavissa täältä.




Kuvan 2 pakettikortit kahdessa eri värissä (by Hey Look) ladattavissa täältä.



Kuvan 3 pakettikortit (by Jenn of Ambrosia Creative) ladattavissa täältä.



Kuvan 3 pakettikortit (by Three Little Monkeys Studio for Catch my Party) ladattavissa täältä.


Kuvan 4 pakettikortit (by Design Editor for The Tomkats Studio) ladattavissa täältä. 


Muita kivoja pakettikortteja löydettävissä mm. täältä ja täältä!


*****

- Neiti M


Psst.. Luukku 15 aukeaa vielä myöhemmin tämän päivän aikana!