18. joulukuuta 2012

Luukku 18: Maapähkinävoi-fudget




Nam! Törmäsin jokin aika sitten (Pinterestissä, missäpä muuallakaan) tähän reseptiin, ja siitä lähtien  tuo herkulliselta kuulostanut ja näyttänyt resepti on kummitellut tasaisin väliajoin mielessäni. Eilen päätin viimein testata tuota ihanaa maapähkinävoi-fudge reseptiä ja näin jälkikäteen täytyy todeta, että kyllä kannatti! Ainut huono puoli kokeilussa oli se, etten edelleenkään saa reseptiä mielestäni - sen avulla valmistuneita suussa sulavia, makeaa ja suolaista yhdisteleviä fudgeja nimittäin tekisi mieli tehdä yhä uudestaan ja uudestaan..! 

Alle suomentamani ohje saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta itse sain sillä yllättävän helposti aikaan parhaita ikinä syömiäni fudgeja  - ihan ensikertalaisena ja pelkällä mutu-tuntumalla (siis ilman mitään lämpömittareita). Vaikka aluksi saatoinkin hieman epäilllä makeisleipurin taitojani, fudgeseosta keitellessäni ja maistellessani tuumin, että tällä reseptillä ei voi mennä pieleen: tulipa fudgeseoksesta sitten liian löysää tai jäykkää, se ei satavarmasti jäisi syömättä!


MAAPÄHKINÄVOI-FUDGET

100 g voita
4,5 dl fariinisokeria
1 dl maitoa
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl maapähkinävoita (tai -levitettä)
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl merisuolaa
1-2 dl murskattuja kuorettomia maapähkinöitä 


1. Paahda maapähkinöitä pannulla, kunnes ne saavat hieman vaalean ruskeaa väriä pintaan.

2. Sulata voi kattilassa ja kuumenna kunnes se alkaa vaahdota ja muuttua kullan ruskeaksi.

3. Lisää sekaan fariinisokeri, maito ja siirappi - kuumenna kiehuvaksi ja säädä liesi miedolle teholle. Peitä kannella ja keitä seosta 5 min. avaamatta välillä kantta.

4. Nosta kansi pois (varo tiputtamasta vesipisaroita) ja jatka keittämistä ilman kantta, kunnes seos saavuttaa ns. soft-ball stagen (120° C) eli kun jääkylmään veteen tiputettu pisara kinuskiseosta ei liukene vaan pysyy kasassa ja on muotoiltavissa sormilla pehmeäksi palloksi.

5. Poista seos liedeltä ja lisää maapähkinävoi, vaniljasokeri ja merisuola - sekoita ja anna jäähtyä n. 50° C  lämpötilaan. 

6. Vatkaa vielä lämmintä seosta sähkövatkaimella, kunnes se jämäköityy ja seoksen läpikuultavuus/kiilto hälvenee. Kun seos on sopivan jämäkkää (ei liian, että pystyt vielä levittämään sen helposti) lisää sekaan 3/4 murskatuista maapähkinöistä.

7. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun vuokaan, tasoita ja ripottele pinnalle loput maapähkinät ja ripaus merisuolaa. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.






Herkutteluterveisin,


- Neiti M

4 kommenttia:

  1. Blogissani on sinulle jotain! (:

    http://tulejoulupunainen.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos tunnustuksesta vielä tätäkin kautta! :)

      Poista
  2. Moi,
    sinulla on kiva blogi :)
    Kuvatkin ovat tosi kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset sinulle kauniista sanoistasi - kiva että kommentoit! :)

      Poista