25. heinäkuuta 2013

DIY: itsetehdyt hampurilaiset



Tässäpä oiva grilliherkku kiireettömiin kesäpäiviin, kyllähän niitä pitäisi vielä riittää, eikö niin..? Alta löydät siis ohjeet alusta asti itsetehtyihin hampurilaisiin, eli reseptit niin hampurilaissämpylöiden ja -pihvien tekoon kuin listauksen meidän tämän hetkisistä lempparihampurilaistäytteistä. Mikäli hampurilaisten teko vaikuttaa työläältä tai aikaavievältä, sämpylät ja pihvit voi tehdä myös kätevästi etukäteen - kun nälkä sitten yllättää, hampurilaiset on nopea koota grillissä/pannulla lämmitetyistä sämpylöistä ja pihveistä, sekä muista täytteistä. 

Ja jos joku vielä yhtään harkitsee tai epäilee hommaan ryhtymistä, niin mainitaan nyt vielä, että sen lisäksi, että itsetehdyt hampurilaiset maistuvat niiiiin paljon paremmilta kuin valmisversiot, ne ovat myös huomattavasti terveellisempiä kuin niiden lisäaineilla kyllästetyt sisarensa. Suosittelen siis ehdottomasti kokeilemaan!

Alta löytyvät sämpylä- ja pihvireseptit saat isommaksi kuvaa klikkaamalla!



(*): jauhoina voi käyttää lähes mitä tahansa jauhoja - 
itse tein kuvien sämpylät n. suhteella  3 dl vehnäjauhoja, 2 dl durumvehnäjauhoja, 2 dl täysjyvävehnäjauhoja.


Ja kun sämpylät ja pihvit on paistettu, ei muuta kuin hamppareita kokoamaan: 
me laitoimme tällä kertaa väliin hieman italialaistyylisia täytteitä - tomaattia, salaattia, punasipulia, vihreää pestoa ja mozzarellaa - ketsuppia tietenkään unohtamatta!






Herkutteluterveisin ja kesäistä torstai-iltaa toivotellen,


- Neiti M


22. heinäkuuta 2013

Kantarelleja



Jaahas, se olisi taas maanantai ja takana jälleen yksi rentouttava toiminnantäyteinen viikonloppu mökkimaisemissa. Koska mökkeilysää oli tällä kertaa melko syksyinen, päätimme käyttää viileän kelin hyödyksi ja tehdä meidän minun lempi mökkiaktiviteettien eli aurinkotuolissa/riippumatossa/sängyllä löhöilemisen ja lukemisen sijaan jotain hieman toiminnallisempaa. 

Kuluneen viikonlopun aikana ehdimmekin tehdä mm. viiden tunnin metsäretken sieniä ja marjoja poimien (saalis: 2 ämpärillistä kantarelleja ja pari litraa vadelmia), käydä pitkästä aikaa mato-ongella (saalis: lukuisia pieniä sinttejä + elämäni hienoin onkisaalis, puolikiloinen ahven!), laskea ja nostaa verkot kaameassa tuulessa soutuveneellä (tehokas käsitreeni x2), pestä ja vahata auton (en minä), leikellä ja keriä melkoisen kasan matonkuteita (viime kerrasta onkin jo aikaa) ja tehdä pieniä DIY-/maalausprojektejakin (niistä lisää myöhemmin). Mukaan ottamiani kirjoja en ehtinyt avaamaan kertaakaan ja päivät touhuttuani kaaduinkin molempina iltoina rättiväsyneenä sängyn pohjalle.




Ja maanantaina viikonlopun touhuputki senkuin jatkuu: ruuanlaiton, pyykin pesun ja muun "mukavan" lisäksi ohjelmassa on ollut kantarellisaaliin käsittelemistä pakastusta varten. Postauksen kuvat onkin napattu sienisavotan lomassa: kuvissa näkyvät lasagnevuoallinen jäähtymistä odottelevia, mutta muuten pakastusvalmiita kantarelleja ja toinen astiallinen sopivaa reseptiä odottelevia käsittelemättömiä yksilöitä. Onneksi sienisaaliimme alkaa tällä hetkellä olemaan vihdoin ja viimein säilötty, sillä kuvien kantarellit ovat löytäneet paikkansa joko täpötäydestä pakastimestamme tai ruokalautasilta ahvenfileiden ja sipulin rinnalta.




Nyt on sitten kantarelleja säilössä talven varalle - jokos te olette ehtineet sienimetsään tänä kesänä?

*****

Ihanaa alkanutta viikkoa toivotellen,


- Neiti M


Psst... Kiitos kivoista kommenteistanne edellisiin postauksiin - vastailen niihin pian! :)


18. heinäkuuta 2013

Mustikkapiiras



Lakkasoilta mustikkametsälle - sinne kävi meidän tiemme viime viikonloppuna. Ennen poimintareissua oli kuitenkin tehtävä hieman tilaa pakkaseen ja paistelinkin viimevuotisista mustikoista herkullista mustikkapiirasta. 

Tarkoituksenani oli tehdä ulkonäöltään tämän kaltainen amerikkalaistyylinen piiras, mutta taikina päätti tehdä tepposet, eikä suostunut toisellakaan yrittämällä irrota jauhotetulta kaulinta-alustaltani ehjänä. Niinpä päädyin tekemään piiraalle kannen latomalla täytteen päälle piparimuotilla tehtyjä taikinasydämiä. Aika kivannäköinen tuli tälläkin tavalla, eikä täytekään ehtinyt pursuilla sydämien välistä paiston aikana, niin kuin pelkäsin, vaan pysyi kiltisti piiraan reunojen sisäpuolella. Mikäli kuitenkin haluat tehdä piiraan kannen oikeaoppisesti, Pinterestistä ja mm. tästä osoitteesta löytyy hyödyllisiä vinkkejä kannellisten piiraiden leivontaan!


MUSTIKKAPIIRAS

Pohja:
200 g voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
400 g mustikoita
1 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 sitruunan kuori raastettuna


1. Sekoita pehmeä voi ja muut pohjan ainekset käsin kiinteäksi taikinaksi. 

2. Voitele piirakkavuoka ja painele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Laita lopputaikina jääkaappiin odottamaan. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 175 asteessa n. 15 minuuttia.

3. Sekoita sokeri ja 2/3 mustikoista blenderissä. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää  loput mustikat ja sitruunankuoriraaste ja sekoita lusikalla.

4. Kaada täyte piirakkavuokaan. Kaulitse kansi ja painele se piiraan päälle. Paista 175 asteessa n. 30-35 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarjoile vaniljajäätelön kera.





Kesäisin herkutteluterveisin,


- Neiti M


10. heinäkuuta 2013

Lakkametsällä

Tai ehkä paremminkin lakkasuolla. Siellä me nimittäin vietimme eilisen illan, kun päätimme aurinkoisen sään innoittamana lähteä pienelle luontoretkelle, tavoitteenamme päästä keräämään elämämme ensimmäistä kertaa lakkoja.

Niinpä otimme auton allemme, laitoimme kumpparit jalkaan ja hyttysmyrkyt pintaan ja nappasimme sangot kouraamme - ja eikun mars metsään ja sen läpi kohti suota! Ensin hikoilimme hyvän tovin tuulipukuinemme avosuolla paahteisessa ilta-auringossa tarpoen ja lukuisia kuivahtaneita lakkoja ympärillämme ihmetellen. Jonkin aikaa suota kierreltyämme päätimme siirtyä suon laidoille, pois paahteisimmasta auringosta korkeampien puiden suojaan, ja kyllä muuten kannatti - siellähän ne kaikki mehevät lakat odottivat poimijaansa!











Nyt pitäisi sitten keksiä, mitä herkkuja näistä ihanista marjoista oikein taikoisi... Suurin osa keräämästämme noin 4-5 litrasta on jo pakkasessa ja osasta voisin keitellä hilloa - vinkkejä hyvistä lakkaresepteistä otetaan ilolla vastaan! Kenties voisin koota jonkinlaista lakkareseptipostausta tänne teillekin, kunhan ehdin perehtyä lakkareseptien kirjoon pienen googlailun/Pinterestin avulla - miltäs kuulostaisi? :)


Keskiviikkoterveisin ja rentouttavaa loppuiltaa toivotellen,


- Neiti M


3. heinäkuuta 2013

Aikaisia tomaatteja



Ai että - kesän ensimmäiset kypsät tomaatit kerätty omalta parvekkeelta! Ja mikä parasta, useita viikkoja aikaisemmin kuin viime vuonna, kiitos alkukesästä hellineiden ihanien helteiden ja lasitetun parvekkeemme. Toivottavasti tomaattisadon kypsyminen jatkuu samaan tahtiin lopunkin kesää - mikäli viime vuoden sato toistuu (tai näillä näkymin jopa paranee), joudun ostamaan seuraavat tomaatit kaupasta vasta ensi syksynä! 

Taidanpa nyt palkita minitomaattini lannoitekastelulla (joka jostain syystä meinaa liian usein unohtua vesikastelujen lomassa) ja herkutella sitten tomaattini sellaisenaan aiemmin iltapalaksi varattujen mansikoiden sijaan - niin makeita nämä nimittäin ovat!


Keskiviikkoterveisin,


- Neiti M


1. heinäkuuta 2013

Keskikesää ja Have done -listausta

Keskikesän juhla ja sitä ympäröivät viikonloput ovat sujuneet meillä leppoisan perinteikkäästi suomalaisissa mökkimaisemissa. Hyvässä seurassa kamerat meinaavat unohtua laukkuihinsa ja niinä hetkinä, kun kamerat on muistettu kaivaa esille, kuvia on räpsitty lähinnä hauskoista hetkistä ja ympärillä olevista ihanista ihmisistä - kuulostaako tutulta? 

Joitakin blogikelpoisia tunnelmakuviakin sentään löytyi muistikortiltamme - tässäpä siis muutamia kesäisiä kuvia viime viikkojen mökkireissuiltamme! Suomen kesä <3








Pakollisten varvaskuvien, mökkeilyn, varhaiskaalilla herkuttelun ja itse poimittujen kukkakimppujen lisäksi voisin laittaa rastin myös seuraaviin kohtiin kuvitteelliselta Kesän 2013 to do -listaltani:


käy herkkupiknikillä rantakalliolla
paista ja syö lettuja
käy melonta- ja souturetkillä
grillaa vaahtokarkkeja nuotiolla
pelaa lautapelejä ulkona
käy alennusmyynneissä
syö tuoreita mansikoita & kirsikoita
valvo auringon nousuun asti
ota aurinkoa laiturilla
käy aamu- ja iltauinnilla


Vaikka tykkäänkin kirjoitella usein To do -listoja arjen menoja ja tekemisiä selkeyttämään, huoleton kesäminäni taitaa tykätä tällä hetkellä enemmän tällaisista Have done -listauksista: eipähän tule turhia suorituspaineita, vaan päinvastoin aikaansaanut olotila niinkin rankoista suorituksista, kuin mansikoiden syönnistä ja aamu-uinneista. ;)


Ihanaa alkanutta viikkoa toivotellen,


- Neiti M