18. heinäkuuta 2013

Mustikkapiiras



Lakkasoilta mustikkametsälle - sinne kävi meidän tiemme viime viikonloppuna. Ennen poimintareissua oli kuitenkin tehtävä hieman tilaa pakkaseen ja paistelinkin viimevuotisista mustikoista herkullista mustikkapiirasta. 

Tarkoituksenani oli tehdä ulkonäöltään tämän kaltainen amerikkalaistyylinen piiras, mutta taikina päätti tehdä tepposet, eikä suostunut toisellakaan yrittämällä irrota jauhotetulta kaulinta-alustaltani ehjänä. Niinpä päädyin tekemään piiraalle kannen latomalla täytteen päälle piparimuotilla tehtyjä taikinasydämiä. Aika kivannäköinen tuli tälläkin tavalla, eikä täytekään ehtinyt pursuilla sydämien välistä paiston aikana, niin kuin pelkäsin, vaan pysyi kiltisti piiraan reunojen sisäpuolella. Mikäli kuitenkin haluat tehdä piiraan kannen oikeaoppisesti, Pinterestistä ja mm. tästä osoitteesta löytyy hyödyllisiä vinkkejä kannellisten piiraiden leivontaan!


MUSTIKKAPIIRAS

Pohja:
200 g voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
400 g mustikoita
1 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 sitruunan kuori raastettuna


1. Sekoita pehmeä voi ja muut pohjan ainekset käsin kiinteäksi taikinaksi. 

2. Voitele piirakkavuoka ja painele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Laita lopputaikina jääkaappiin odottamaan. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 175 asteessa n. 15 minuuttia.

3. Sekoita sokeri ja 2/3 mustikoista blenderissä. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää  loput mustikat ja sitruunankuoriraaste ja sekoita lusikalla.

4. Kaada täyte piirakkavuokaan. Kaulitse kansi ja painele se piiraan päälle. Paista 175 asteessa n. 30-35 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarjoile vaniljajäätelön kera.





Kesäisin herkutteluterveisin,


- Neiti M

10 kommenttia:

  1. Tuo piparkakkumuotilla tehty päällinen on aivan ihastuttavan näköinen!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jem :) Itsekin ihan yllätyin kivan näköistä lopputulosta, kun piirakan kannen teosta ei aluksi meinannut tulla mitään..!

      Poista
  2. Ihana sydämellinen piirakanpäällinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilhelmiina :) Sydämellisen piirakan sijaan kannen voisi joskus koittaa tehdä vaikkapa tähdistä tai jouluna perinteisillä piparimuoteilla!

      Poista
  3. Herkullisen näköinen ja kerrassaan suloinen tuo sydänpäällinen, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikku pikku - kommenteista päätellen kannatti näköjään epäonnistua sen tavallisen kannen kanssa! :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos kaunis Kerttu - piiraan ulkonäön lisäksi myös sen maku on harvinaisen suloinen :)

      Poista
  5. Onpa herkullisen näköinen mustikkapiirakka! :P Sinulla on myös kivalta vaikuttava blogi, jään seurailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Beatris ja kiva kuulla, että tykkäät ja jäit seurailemaan - lämpimästi tervetuloa lukijaksi! :)

      Poista