30. toukokuuta 2012

Hauskoja DIY-ideoita kesän istutuksiin


Oi voi, kiirettä pukkaa eikä bloggaamiseen meinaa löytyä yhtään ylimääräistä aikaa, vaikka intoa ja ideoita riittäisikin vaikka millä mitalla. Suunnitteilla on kuitenkin lähipäivien varalle ainakin yksi parvekepostaus sekä juhlakauteen sopivaa DIY-vinkkiä - eli pysykäähän linjoilla mikäli sellaiset saattaisivat kiinnostaa!

Nyt kuitenkin itse asiaan: vuorossa on siis tällainen pikainen istutusinspiraatiopostaus, eli kuvia hauskoista itsetehdyistä tai kierrätetyistä istutusideoista. Poimin tähän vain muutamia kuvia - lisää ihanan kekseliäitä ideoita istutuksiin voi käydä kurkkimassa täältä! 










Omat lempparini näistä ovat ehdottomasti nuo ihanat "valuttaen" maalatut maljakot sekä söpöt kahvikuppikasvit - vanhaan puulaatikkoon tehty salaattipenkki omalta parvekkeelta löytyykin jo ja itse sementistä tehdyt ruukut ovat olleet suunnitteilla jo ties miten monena kesänä.. Kunhan näiltä alkukesän kiireiltä selvitään, voisi aikaa riittää viimein niiihin ruukunvaluhommiinkin..!


Intoa istutuspuuhiin ja ihanaa viikonjatkoa kaikille toivottaen,

- Neiti X

 Kuvat lainattu täältä.


17. toukokuuta 2012

Ihana aamu



Herättyäni lämpömittari näyttää jo  +15 astetta - tänään on viimein mahdollisuus ensimmäiseen parvekkeella nautittavaan aamupalaan! Teevesi kiehumaan, lautaselle pari paahdettua ruisleipäpalasta juustolla ja jälkiruoaksi omenaa. Teeveden kiehuttua lisään kattilaan pienen nipullisen mintun lehtiä ja annan hautua kannen alla noin 5 minuuttia. 

Valmis minttutee kaadetaan korkeaan lasiin ja makeutetaan hunajalla. Aamupala tarjottimelle ja suunta kohti parveketta - takkiakaan ei tarvita tänään mukaan.

Ilma on ihanan lämmin - ehkä jopa hieman painostavakin. Ukkostahan sitä taidettiin ennustella. Linnut visertävät ja lokkipariskunta liitelee verkkaisesti talojen yllä. Aurinko paistelee ohuen pilvenharson takaa. Kaupunki vasta heräilee. 

Ihana aamu.





- Neiti X


16. toukokuuta 2012

Terveisiä parvekkeelta!



Tästä blogista näyttää kehittyvän viimeaikaisten postauksien perusteella varsinainen parvekeblogi - sisätilojen sisustus (ja siivous..) näyttävät unohtuvan tässä taloudessa melko tehokkaasti, kun aurinko paistaa ja lämmittää kevätiltoja koko ajan pidempään ja houkuttelee allekirjoitetun parvekkeelle häärimään. Perinteiset sisustus-, resepti- ja neuleintoilut meinaavat unohtua täysin parvekkeen istutuksia ja sisustusta pohdiskellessa, mutta eiköhän niihinkin ehdi taas kohta palailemaan suurimman parvekeintoilun laantuessa.

Pikkuhiljaa innokas parvekesuunnittelu nimittäin alkaa myös tuottamaan tulosta: parvekekalusteet ovat viimein löytäneet omat paikkansa ja kukkia ja yrttejäkin on ilmestynyt parvekkeelle jo ihan mukavasti. Parvekkeen värimaailma taas on muuttunut viime kesien pinkki-valkoinen-painotteisesta hieman rauhallisempaan: haalistuneen oranssin sävyisten kalusteiden seuraksi toin parvekkeelle vaaleanvihreän rahin ja eräältä rakennustyömaalta saamani vanhan vaaleansinisen porrasjakkaran, joka viettelee nyt eläkepäiviään yrttitelineenä. Alunperin kaavailin porrasjakkaralle jonkinlaista DIY-projektia, mutta näillä näkymin se saa jäädä koristamaan parveketta kuluneessa ja maalitahrojen peittämässä ulkoasussaan.

Parvekkeen tekstiilit ja ruukut taas ovat värikkäiden kalusteiden vastapainoksi - perinteiset saviruukut lukuun ottamatta -  pääosin mustan ja valkoisen sävyissä. Myös kasvien osalta värimaailma on aikaisempiin kesiin verrattuna hieman hillitympi: oranssia orvokkia, vaalean violettia laventelia ja vaaleanpunaista runkoruusua lukuun ottamatta parvekekasvit tulevat olemaan tänä vuonna vain vihreän ja valkoisen sävyisiä. Kuvissa näkyvien kasvien lisäksi parvekkeelle on tulossa vielä ainakin muutamia uusia yrttejä, tomaattia sekä kesäkurpitsaa ja salaattia vanhaan puulaatikkoon istutettuna - mikäli kiinnostusta löytyy, voin raportoida myös niistä, kunhan saan istutustyöt valmiiksi.

Mutta nyt turhat höpöttelyt sikseen: lämpimästi tervetuloa parvekkeellemme!







Millaisessa vaiheessa teidän parvekkeenne ovat - 
vielä suunnitteluasteella, kesää vailla valmiina vai kenties jotain muuta? :)


Aurinkoista viikonjatkoa toivotellen,

- Neiti X


9. toukokuuta 2012

Parvekeinspiraatiota viime keväältä

Parvekkeen sisustuksen ja istutusten suunnittelun kuumimmat hetket ovat meneillään ainakin täällä päin - tuossa aikani parvekekalusteita pyöriteltyäni ja kukkavalintoja pohdiskeltuani päätin hieman virkistää muistiani viime vuoden ratkaisuista vanhoja kuvia katselemalla. Jotain hyötyä viime vuoden parvekekuvien selailusta ainakin oli: koneelle tallennettujen kuvien perusteella parvekkeemme kuvailu on näköjään unohtunut kokonaan niiden kauneimpien ja kukoistavimpien kesäkuukausien aikana - ainoat kuvat parvekeistutuksistani nimittäin löytyvät touko- ja marraskuulta. Tulevana kesänä täytyykin muistaa ottaa oppia ainakin tästä "virheestä"!

Tässäpä teillekin nyt sitten muutamia yksityiskohtia siitä, miltä parvekkeellamme näytti reilu vuosi sitten toukokuussa - marraskuussa otetut kuvat löytyvätkin sitten jo täältä!


Osa viime kevään ja kesän ratkaisuista pysyy ennallaan tänäkin vuonna - näitä ovat mm. parvekekalusteet, sillä tähän väliaikaiseen asuntoon emme uusia viitsi ostaa, sekä tietenkin viime vuodelta hengissä säilyneet ruohosipuli ja runkoruusu. Myös lempiyrttejä eli rucolaa, persiljaa sekä kuvissa näkymätöntä basilikaa on saatava - näiden ja todennäköisesti myös muiden yrttien lisäksi parvekkeella olisi tänä vuonna (viime kesän äidin kasvimaan sijaan) suunnitelmissa yrittää kasvattaa myös muita hyötykasveja kuten salaattia, kesäkurpitsaa ja tomaatteja.

Kukkia parvekkeeltamme löytyy jo nyt orvokkien muodossa - muita kukkivia kasveja täytyy vielä pohdiskella jonkin aikaa. Alimmassa kuvassa näkyvä lobelia olisi kaunis, mutta se ei vain yksinkertaisesti menesty paahteisella parvekkeellamme kovinkaan pitkään. Petunia ja miljoonakukka taas sopivat kokemuksen perusteella lasitetulle parvekkeellemme hyvin, mutta toisaalta kaipaisin vähän vaihtelua amppelikukkiin tänä vuonna...Hmm, vaikeaa, vaikeaa..


Lisää parvekepohdiskelua ja -vinkkejä luvassa lähipäivinä tai viimeistään ensi viikolla - 
keskustelu, kysymykset ja vinkit parvekeistutuksista (ja miksei muistakin istutuksista) ovat enemmän kuin sallittuja kommenttiboxin puolella! :)


Keväistä keskiviikkoiltaa toivottaen,

- Neiti X


8. toukokuuta 2012

Mustikkarahkakakku


Me juhlimme äitienpäivää etukäteen jo muutama päivä sitten, ja leivoinkin perinteiden mukaisesti äidille kakun tulevan juhlapäivän kunniaksi. Koska pakastimemme pullistelee edelleen etenkin viime kesän mustikkasadosta, päätin valita mustikat kakun pääraaka-aineeksi. Hetken reseptikirjaani selailtuani löysinkin herkullisen näköisen mustikkajuustokakun ohjeen, joka löytyy sähköisenä versiona myös täältä.

Koska reseptin mukaisesti leivottu kakku maistui niin äidille kuin kaikille muillekin sitä maistaneille, päätin jakaa ohjeen myös täällä. Tässäpä siis teillekin oiva vaihtoehto äitienpäivän kahvipöydän tai miksei muidenkin kevään juhlien tarjottavaksi. Yhden miinuksen joudun kuitenkin antamaan alkuperäiselle reseptille: juustokakkunimitys nimittäin on hieman harhaajohtava, sillä ohjeen mukaan kakkuun ei tule minkäänlaista tuorejuustoa eikä sen myötä siis varsinaista juustoista makuakaan. Sanoisinkin, että ohjeella saatte juustokakun sijaan herkullisen mustikkarahkakakun, eli hieman juhlavamman ja raikkaamman version perinteisestä mustikkapiirakasta.


Mustikkarahkakakku

Pohja:
150 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 - 2 rkl vettä

Täyte:
500 g maitorahkaa
200 g ranskankermaa
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2-3 rkl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
250 g mustikoita

1. Vaahdota margariini ja sokeri - lisää muna vatkaten.
2. Lisää sekaan jauhot ja vesi - sekoita.
3. Sekoita kulhossa täytteen ainekset - lisää viimeiseksi mustikat.
4. Vuoraa halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka alkuperäisen ohjeen mukaisesti TAI
rypistele yksi leivinpaperiarkki palloksi, avaa se ja vuoraa sillä pelkän pohjan sijaan koko vuoka 
- näin saat kakun reunoihin kivan rosoisemman pinnan.
5. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoilla ja kaada täyte päälle.
6. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasossa noin tunti.
7. Koristele jäähtynyt kakku vaikkapa sitruunamelissan lehdillä ja tarjoile.




Aurinkoista viikonjatkoa teille kaikille!


- Neiti X