10. marraskuuta 2012

Mehevät mokkapalat



Vaikka yleensä tykkään kokeilla uusia reseptejä ja muokkailla vanhoja uuteen uskoon, joskus on ihana leipoa jotakin oikein perinteistä ja seurata hyväksi havaittua ohjetta tunnollisesti. Pari viikkoa sitten tekikin mieli hieman nostalgisoida, ja leivoin pitkästä aikaa mokkapaloja reseptillä, joka lukee reseptikirjassani nimellä suklaapiirakka ja jonka otin talteen äitini reseptiarkistoista muuttaessani lapsuudenkodistani ensimmäiseen omaan asuntooni.

Ja hyvältähän se tietenkin maistui edelleen, perinteisesti maitolasillisen kanssa nautittuna  - ja täyte kaksinkertaisena, kuten silloin ennenkin. ;) Alla olevan ohjeen täytteen voi siis halutessaan puolittaa, mutta ohjeen mukaisena piirakasta tulee ihanan mehevä - erityisesti jos pistelet pohjaan reikiä hammastikulla, kuten minä: tällöin osa täytteestä imeytyy ihanasti piirakkaan ja saat näin ollen luotua pohjaan meheviä "sattumia".

 Slurps, sokerihiiri tykkää! Ja kaloreitahan ei sitten tätä piirakka syödessä lasketa..! :)


MOKKAPALAT/SUKLAAPIIRAKKA

Pohja:
5 munaa
4,5 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
200 g margariinia
2 dl vettä

Täyte:
400 g tomusokeria
2rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
120 g margariiniä
6 rkl vahvaa kahvia


1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata margariini kattilassa ja lisää vesi, kiehauta. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon vuorotellen rasvaa ja jauhoseosta.

2. Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla, kaada taikina pellille ja paista 200 asteessa n. 25-30 minuuttia.

3. Valmista täyte. Sekoita kuivat aineet keskenään, sulata margariini ja lisää kahvi sen sekaan. Kun pohja on valmis, (pistele siihen reikiä hammastikulla,) yhdistä kuivat aineet ja rasva-kahvi -seos ja levitä täyte pohjan päälle tasaisesti.





Herkutteluterveisin ja ihanaa viikonloppua toivotellen,


- Neiti M

10 kommenttia:

  1. Nams! Nämä on munkin herkkua! Meillä lapsena käytettiin niistä nimeä suklaapiirakka, mutta myöhemmin muualla puhuttiin aina mokkapaloista, joten se on tainnut jäädä minunkin käyttämäksi sanaksi.

    Ihanaa viikonloppua sinnekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sama täällä, mokkapaloista taidan nykyään aina puhua, vaikka lapsena niistä oli käytössä kaveripiirissä ties mitä ihmeellisiä nimityksiä - hitsit, kun en nyt enää millään muista yhtäkään..!

      Ja kiitos! :)

      Poista
    2. Meilläpäin niitä kutsuttiin Tuuleman (tai Tuuloman?!) tortuksi. Mokkapaloiksi on minullakin vääntynyt vuosien varrella.

      Poista
    3. Hih, no johan on nimi, tuollaista en ole kuullutkaan! :)

      Poista
  2. Tosi kauniin näköiset kuvat. Mokkapalat saa näköjään näyttämään ihan uuden laisilta kun ne leikkaa sydämen muotoisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, kukahan senkin on päättänyt, että ne kuuluu leikata neliöiksi..?

      No joo, ehkä käytännön syistä, mutta sydämetkin syntyi aika kätevästi piparimuoteilla! :)

      Poista
  3. Nuo sinun mokkapalat näyttää niin täydellisiltä että taidanpa ensi kerralla kokeilla sinun reseptiäsi - etsin edelleen täydellistä mokkapalareseptiä, jotenkin onnistun aina mokaamaan päällisen niin, etten saa sitä kauniisti levitettyä...

    Todella kauniit kuvat lemppariherkusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuuli :) Kokeile ihmeessä, itse en ole tainnut tehdä mokkapaloja ikinä millään muulla reseptillä - tällä ohjeella täytteestä pitäisi tulla suhteellisen juoksevaa, joka ennen jähmettymistään levittyy lähes itsestään!

      Poista
    2. Ja psst: siivilän läpi sirotellulla tomusokerilla saa peitettyä pienet epätasaisuudet pinnassa.. ;)

      Poista
  4. Kokeilin näitä ja tuli aivan mahtavan ihania! :D Ehkä parhaita ikinä syömiäni mokkapaloja...

    http://aamu-unia.blogspot.fi/2012/11/sunnuntain-kruunaaja.html

    VastaaPoista