4. joulukuuta 2012

Luukku 4: Palmikkoneuletossut


Pukinkonttiin ehtii vielä loistavasti valmistaa jotain itsetehtyä. Yksi varteenotettava vaihtoehto ovat suloisen pehmoiset neuletossut, jotka ilahduttavat takuuvarmasti kaikkia vilukissoja ja kotihiiriä. Parhaimmassa (vai pahimmassa) tapauksessa jopa niin paljon, että päätät pitää lahjaksi neulomasi tossut loppujen lopuksi itselläsi, kuten omassa tapauksessani taisi tällä kertaa käydä. ;)
Neuloitpa tossut sitten lahjaksi tai omaan käyttöön, ovat neuletossut todella helpot ja nopeat neuloa - jopa tällainen sukkien ja lapasten neulomista kammoava sai omansa valmiiksi kahdessa illassa!

Kuvien tossut on neulottu ihanan pehmeällä alpakkaisella Dropsin Andesilla (jota olen hehkuttanut aikaisemminkin esim. täällä) ja vitosen sukkapuikoilla, ja ohje kuuluu näin:

Luo 27 s sukkapuikolle (jätä työhön n. 20 cm pituinen lanka viimeistelyä varten). Neulo neuletta tasona niin, että molemmissa reunoissa on 2 s leveydeltä sileää neuletta - näiden välissä neulotaan aina oikeaa kunnes työn pituus on 11 cm.

Kun työ on 11 cm, jaa silmukat 4 sukkapuikolle niin, että ensimmäinen ja viimeinen silmukka ovat samalla, ensimmäisellä puikolla. Neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka nurin yhteen (= 26 s) ja jatka sitten seuraavasti:

1. krs: 2 o - 21 n - 2 o
2. krs: 1 n - 25 o
3. krs: 1 n - 1 o - päätä keskimmäinen silmukka vetämällä se seuraavan silmukan yli (= 25 s) - 1 o -21 n - 2 o
4. krs: kaikki oikein
5. krs: palmikkokierros - siirrä 2 s apupuikolle työn taakse, 2 s 4. puikolta 1. puikolle ja apupuikon silmukat 4. puikolle - neulo palmikon silmukat oikein ja muut nurin.

Jatka työn neulomista edellisten krs:ten mukaisesti - toistaen palmikkokierroksen silmukoiden siirrot joka viides krs.

Kun työ on sopivan kokoinen (itselläni yht. 4 palmikkokierrosta eli n. 18 cm), neulo viimeisen palmikkokierroksen jälkeen 1 krs normaalisti (o). Seuraavalla krs:lla neulo kaikki silmukat (paitsi keskimmäinen eli alin) pareittain yhteen (n).

Toista edelliset kaksi kertaa, eli 1 krs. normaalisti (o), 2. krs kaikki (paitsi keskimmäinen) pareittain yhteen (n), 3 krs. normaalisti, 4 krs. pareittain yhteen.

Viimeisellä kierroksellä neulo kaikki silmukat pareittain yhteen, katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi, kiristä aukko umpeen ja päättele.


Itse tekemisen iloa ja lämpimiä varpaita toivotellen,


- Neiti M

8 kommenttia:

 1. Kiitos mahtavasta ohjeesta! <3

  Taitaa meilläkin paketteihin päätyä sitten näitäkin noiden superhelppojen pipojen kera. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä vain, kiva kuulla että ohjeesta oli hyötyä! :)

   Poista
 2. Aivan upea blogi sinulla ja ihana joulukalenteri, jäin heti koukkuun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Jenni, kiva että tykkäät ja jäit lukijaksi! :)

   Poista
 3. Oon samoilla linjoilla Jennin kanssa :) Ja lisää tälläisiä helppoja neulontaohjeita, kiitos! ;)

  VastaaPoista
 4. Heippa! Aloin tehdä ihka ensimmäisiä palmikoitani tällä ohjeella, mutta aika pian iski tenkkapoo, silmukoiden määrät kun eivät oikein täsmää (tai sitten en avin osaa lukea...).

  Tätä jäin siis ihmettelemään:
  Neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka nurin yhteen (= 26 s) ja jatka sitten seuraavasti:

  1. krs: 2 o - 21 n - 2 o = 25 s??
  2. krs: 1 n - 26 o = 27 s??
  3. krs: 1 n - 1 o - päätä keskimmäinen silmukka vetämällä se seuraavan silmukan yli (= 25 s) - 1 o -21 n - 2 o = 26 s??
  4. krs: kaikki oikein

  Alun perin kun silmukoita oli 27, joista 1. ja viimeinen neulotaan yhteen kun silmukat on jaettu 4:lle puikolle (eli 26 s), seuraavalla kerroksella silmukoita onkin 25, seuraavalla 27 ja sen jälkeen (eli 3. kerroksella) minun järkeilyni mukaan 26.

  Voisiko ohjeen ajatella niin, että esim. 2. kerroksella neulotaan ensimmäinen nurin ja loput oikein, vai onko noilla "välisilmukoiden" määrällä suurempi merkitys? Toivottavasti kysymykseni oli ymmärrettävä :) Ja kiitos toki ohjeesta!

  - Tilli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ehdin viimein perehtyä kysymykseesi kunnolla, pahoitteluni että vastaaminen hieman kesti..!

   Mutta tosiaan, vaikuttaisi siltä, että 2. krs:sen ohjeistus on hiukan virheellinen: 1. kerroksen silmukkamäärä on siis 26 (kun se ensimmäisen ja viimeisen silmukan muodostama yhteenneulottu silmukka lasketaan mukaan 1. krs:seen), jolloin myös 2. krs:lla silmukkamäärä pitäisi olla 26 - 3. krs:lla silmukkamäärä vähenee taas yhdellä, joten silmukkamäärä on silloin 25 s - palmikot siis neulotaan niillä 25 silmukalla.

   Eli:

   1. krs: (1 n) 2 o - 21 n - 2 o (=26 s)
   2. krs: 1 n - 25 o (=26 s)
   3. krs: 1 n - 1 o - päätä keskimmäinen silmukka vetämällä se seuraavan silmukan yli - 1 o -21 n - 2 o (=25 s)
   4. krs: kaikki oikein

   jne.

   Toisin sanoen, välisilmukoiden määrällä ei siis ole sen suurempaa merkitystä - olennaista on, että keskimmäinen silmukka saadaan kavennettua pois ennen ensimmäistä palmikkokierrosta ja että palmikkoon kuuluvat silmukat neulotaan aina oikein. Välisilmukat taas neulotaan joka toisella krs:lla oikein ja joka toisella nurin.

   Toivottavasti tämä selvensi ohjetta! :) Korjasin myös tuon 2. krs:en silmukkamäärän oikeaksi - kiitos tarkkaavaisuudestasi!

   Poista
  2. voiko letin tehdä vielä vaikeammin kuin tässä ,tee se helpoimmin näin kaksi silmukkaa apupuikolle eteen neulo seuraavat kaksi silmukkaa oikein neulo apupuikon silmukat oikein,voilaa letti on valmis,ohjeessassi on muitakin virheitä mutta muuten aivan ihanat,neuloin samanlaiset,kiitos ohjeesta

   Poista