26. syyskuuta 2012

Kevyttä arkiruokaa: borschkeitto

Löytyyköhän sieltä lukijoiden joukosta kasvissosekeittojen ystäviä..? 

Meillä kasvissosekeitto on kuulunut perus arkiruokavalikoimaamme jo useiden vuosien ajan - erityisesti tällaisina kylmempinä vuodenaikoina - mutta tästä viikosta alkaen se on saanut rinnalleen melkoisen kilpakumppanin! Alta löytyvän reseptin mukaisesti valmistuva herkullisen värikäs kasviskeitto yltää nimittäin makuraatimme mukaan vähintäänkin sosekeiton tasolle niin maullaan, terveellisyydellään kuin helppoudellaan. 





Kyseessähän ei siis ole mikään uusi keksintö, vaan itäeurooppalaiset juuret omaava borschkeitto, jota myös kotoisemmin borssikeitoksi kutsutaan. Keiton pääraaka-aineena ovat punajuuret ja suurena punajuurien ystävänä onkin suorastaan rikos, että tätä keittoa ei ole tullut koskaan aikaisemmin tehtyä itse. Syy tähän on täysin hämärän peitossa, mutta sen tiedän, että tätä meillä tehdään toistekin!


Borschkeitto

400 g raakoja punajuuria
3 porkkanaa
250 g valkokaalia
1 valkosipulinkynsi
1 iso sipuli 
1 rkl öljyä
1,5 l vettä 
3 kasvisliemikuutiota
1-2 rkl balsamiviinietikkaa
timjamia, rosmariinia
mustapippuria
suolaa

Tarjoiluun: smetanaa


1. Pese ja kuori juurekset. Viipaloi juurekset, kaali ja sipulit ohuiksi suikaleiksi.
2. Kuullota suikaloituja kasviksia hetki öljyssä. Älä ruskista.
3. Kaada kasvisliemi kasvisten päälle ja hauduta keittoa kannen alla n.30 minuuttia.
4. Mausta keitto makusi mukaan, hauduta hetki ja tarjoile smetanan kanssa.


Borsch toimii loistavasti reseptini mukaisena kasvisversiona, mutta sekaan voi halutessaan heittää vaikkapa jauhelihaa, nakkeja (testattu!) tai kinkkua.


*****

Reseptiterveisin ja touhukasta torstai-illan jatkoa toivotellen,


- Neiti M

Edit: jep, taidan olla aikaani edellä - vuorokauden nyt ainakin: keskiviikkoiltaahan sitä olisi täytynyt toivotella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti