20. heinäkuuta 2012

Mmmm mustikkakukkoset


Alkuviikon sateisena lomapäivänä ehdin kokeilla viimein pitkään mielessä ollutta reseptiä - mustikkakukkosia. Viime syksynä tein täältä alunperin löytyvällä reseptillä puolukkakukkosia ja halusin testata samaa ideaa vaihtamalla puolukat mustikoihin. Aika tälle kokeilulle oli vapaapäivän ohella oivallinen myös siinä mielessä, että pakastimestamme löytyy edelleen viime kesän mustikoita ja niistä huolimatta hinku mustikkametsään uutta tuoretta satoa poimimaan kasvaa kasvamistaan marjojen kypsyessä. Tästä johtuen täällä elelläänkin tällä hetkellä varsinaista pakastimen tyhjennys -viikkoa..!

Pidemmittä puheitta, alta löytyy siis teillekin ohje mustikkakukkosille eli eräänlaisille pienille mustikkapiiraille. Mustikkakukkosiin tarvitset lueteltujen raaka-aineiden ohella muffinssipellin ja hiukkasen kärsivällisyyttä ja näpertelytaitoa - piiraiden kansien taputtelu nimittäin saatta viedä tovin, mikäli kansitaikinaa on niukalti. Varaa siis kansia varten riittävästi (eli mieluummin reilu kuin niukka 1/3) taikinaa sekä aikaa - sen sijaan, että aloittaisit kukkosten teon vasta hetki ennen vieraiden saapumista, suosittelen tekemään ne valmiiksi jo hyvissä ajoin tai säilömään ne vaikkapa vierasvaraksi pakkaseen!


Mustikkakukkoset

150 g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
7-8 dl (400 g) mustikoita 
vajaa 1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
1 tl vanilliinisokeria

1. Vaahdota rasva ja sokeri - lisää muna vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos taikinaan. Ota taikinasta 1/3 erilleen kansia varten. Jaa loput taikinasta 12 osaan ja painele taikinapalat voidellun muffinipellin syvennyksiin. Laita muffinipelti ja kansitaikina jääkaappiin kovettumaan.
2. Survo mustikat ja sekoita joukkoon sokeri, perunajauhot ja vanilliinisokeri. 
3. Lusikoi marjaseos pohjien päälle. Jaa loput taikinasta 12 osaan ja kauli tai taputtele paloista kannet kukkosille. Painele reunat kiinni tiiviisti.
4. Paista kukkosia 200 asteessa n. 20 minuuttia. Irrota kukkoset jäähtyneinä varovasti pellistä. 
5. Nautiskele kukkoset kevyemmin maitolasillisen kera tai herkutellen
vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.






Herkutteluterveisin ja ihanaa viikonloppua toivotellen,

- Neiti M

2 kommenttia:

  1. Näyttää tosi herkuilta!
    Mustikka-metsäreissulle pitäisikin joku päivä suunnistaa.

    Kivaa heinäkuun jatoa!
    -k-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi -k- :)

      Oikein mukavaa heinäkuun jatkoa myös sinulle!

      Poista