11. tammikuuta 2012

Pähkinäiset sämpylät

Onko parempaa talvista iltapalaa, kuin itseleivotut, juuri uunista tulleet, pehmeät ja vielä lämpimät sämpylät oikean voin ja kuuman kaakaon kanssa - no ei! Eilen illalla meillä leivottiin pitkästä aikaa ihania pähkinäisiä sämpylöitä, resepti (,joka löytyy alta) on testattu jo useaan otteeseen ja aina on onnistuttu. Ohjeella syntyy helposti ihanan kuohkeita, mutta pähkinöiden ansiosta mukavan rouheita sämpylöitä.



Alimmaisessa kuvassa on reseptikirjastani löytyvä alkuperäinen resepti, josta olen jo pitkään käyttänyt seuraavanlaista muunnelmaa:

Pähkinäiset sämpylät

5 dl vettä
2 pussia kuivahiivaa
1-2 dl pähkinöitä rouhittuna
3/4 dl juoksevaa hunajaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 tl suolaa
11 - 12 dl jauhoja (esim. n. 3-4 dl ruisjauhoja, 3-4 dl kaurahiutaleita, loput vehnäjauhoja)
 
1. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Sekoita kädenlämpöiseen veteen pähkinärouhe, hunaja, öljy, suola ja vähitellen jauho-hiivaseosta. Alusta taikina tasaiseksi ja pehmeäksi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa n. puoli tuntia.

2. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta puikuloita/pyörylöitä. Kohota sämpylöitä vielä lämpimässä paikassa liinan alla.

3. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.






Maistuvia hetkiä loppuviikkoonne! :)

- Neiti X

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti