21. kesäkuuta 2013

Marjaisat kinuski-kauraleivokset



Keskikesän juhla on taas täällä - ihanaa! Kuten monet muutkin suomalaiset, pakkaamme pian auton täyteen tavaraa ja suuntaamme nokkamme kohti kesäisiä järvimaisemia. Perillä meitä odottaa iso joukko ystäviä, hyvää ruokaa ja juomaa ja leppoista yhdessäoloa - can't wait!

Ennen juhannuksen viettoon lähtemistä päätin kuitenkin tulla kertomaan teille alta löytyvästä herkullisesta reseptistä, joka sopii täydellisesti keskikesän juhlan herkutteluihin: mikäli jollain on vielä juhannuksen jälkiruokapuoli suunnitteilla, tässäpä helppo ja nopeasti valmistuva resepti ihanan marjaisiin kinuski-kauraleivoksiin!

Reseptiä testasin ensimmäisen kerran viime kesänä ja siitä on muodostunut yksi lempikesäresepteistäni: leivoksien rapea kinuskinen keksipohja, pehmeä kermarahkatäyte ja raikkaat marjat sopivat yhteen täydellisesti. Ja mikä parasta, leivokset ovat ihanan helppo kesäherkku: keksipohja ja täyte on kätevä valmistaa jo etukäteen, pakata marjojen kanssa erikseen mukaan esim. mökille ja koota leivokset valmiiksi vasta juuri ennen tarjoilua. Vieläkin helpommalla pääset, mikäli teet pohjasta yhden ison keksin ja tarjoilet sen täytteineen yhtenä kakkuna/piiraana - nam!


MARJAISET KINUSKI-KAURALEIVOKSET

Pohja:
3 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kookoshiutaleita
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl voita/margariinia
1/2 dl kinuskikastiketta

Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g rahkaa
1 1/2 dl kinuskikastiketta

n. 500 g tuoreita marjoja/hedelmiä


1. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää sekaan sulatettu voi/margariini ja kinuskikastike. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja taputtele se leivinpaperille pyöreiksi kekseiksi. Paista 175-asteisessa uunissa n. 15 min. ja anna jäähtyä.

2. Vaahdota kerma. Sekoita rahka ja kinuskikastike keskenään ja lisää ne kermavaahdon joukkoon.

3.  Levitä keksien päälle kermatäyte ja tuoreet marjat/hedelmät. Tarjoile heti.






Kesäisin herkutteluterveisin ja kaikille ihanaa juhannusta toivotellen,


- Neiti M


16. kesäkuuta 2013

Parvekkeen kesäilme



Tasan kuukauden viime vuotista myöhemmässä, mutta vihdoin täällä: tervetuloa virtuaalikierrokselle parvekkeellemme!

Koska kuvat tunnetusti kertovat enemmän kuin sanat, olkoon postaus tällä kertaa kuvapainotteinen. Pienenä alustuksena kuitenkin kerrottaneen, että tänä vuonna lähdin rakentamaan parvekkeemme ilmettä jo täälläkin vihjailtua uutta hankintaa silmällä pitäen: halusin nimittäin aikaisemman löhöilytuolin virkaa pitäneen vihreän rahin tilalle jotain uutta ja päädyin lopulta Ikean Garpen kulmaosaan. Garpen istuikin parvekkeemme nurkkaan täydellisesti ja se on osoittautunut myös käytössä oikein hyväksi hankinnaksi - yksi pätevä syy ostopäätöksen tekoon oli se, että sohvaa on tulevaisuudessa helppo jatkaa uusilla osilla isommankin terassin täytteeksi.

Muuta uutta parvekkeeltamme ei sitten tällä erää vielä löydykään - oranssi pöytäryhmä on edelleen oranssi (jostain syystä olen taas tykästynyt väriin, enkä ole vielä uskaltanut ryhtyä maalaushommiin, vaikka valkoinen maalikin on jo ostettu) ja ruukut, matto ja muut ovat kaikki jo ennenkin täällä nähtyjä. Viime vuonna poikaystävän roskistuomiolta pelastaman vanhan puulaatikon nostin sentään viime vuodesta poiketen lattianrajasta hieman korkeammalle lecaharkkojen avulla ja parvekekalusteidenkin järjestys on hieman muuttunut viime vuotisesta. Vaikka sinänsä parvekkeella ei tänä vuonna paljon uutta olekaan, saa kukkalajeja, tekstiilejä ja hieman järjestystä vaihtamalla yllättävän helposti muokattua parvekkeen ilmettä uuteen uskoon, vai mitä mieltä olette?



Valkoisia kesäkukkia amppelissa ja pirteän pinkki pelargonia.



Alkukesän suosikkikukkia orvokkeja.



Yrttejä (basilikaa, timjamia, rosmariinia, mansikkaminttua ja laventelia) sekä kahta erilaista salaattisekoitusta, nam!



Amppelissa valkoista pikkupetuniaa ja verbenaa sekä yhden taimen verran takaa valoa kohti kurkottelevaa steviaa.
 



Vanha jakkara on saanut kannateltavakseen orvokkeja ja minitomaatin taimen - vihreitä raakileita on ilmaantunut jo kymmeniä! 




Muutamia suunnitteluasteella olevia kukka-, yrtti- ja tekstiilihankintoja lukuunottamatta parvekkeemme taitaa olla jo ihan kelvollisessa kesäkunnossa - kertokaahan, missä vaiheessa teidän parvekkeiden/terassien sisustukset ovat tällä hetkellä?

*****

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille toivotellen,


- Neiti M


13. kesäkuuta 2013

Raparperi-vaniljahillo



Jokos te olette ehtineet nauttia alkukesämme suosikkivihanneksesta, raparperista? Raparperinhan sanotaan olevan parhaimmillaan kesän alussa, kun sen varret ovat vielä nuoria ja ohuita, ja sitä voidaan käyttää perinteisten kiisseleiden, piirakoiden ja paistosten ohella jopa pastakastikkeen pääraaka-aineena (klik klik!), vau! Tällä kertaa päätin kuitenkin jättää erikoisemmat kokeilut seuraavaan kertaan ja keittelin lapsuudenkotini pihasta hakemistani raparpereista herkullisen vaniljaista raparperihilloa.


RAPARPERI-VANILJAHILLO

500 g raparperia
1 vaniljatanko
2,5 dl hillosokeria

1. Kuori raparperi ja pilko se palasiksi. Halkaise vaniljatanko pitkittäin kahtia, raaputa siemenet ja 
pilko vaniljatangon puolikkaat muutamaan osaan.

2. Lisää raparperin ja vaniljatangon palat kattilaan sokerin kanssa ja kuumenna seos kiehuvaksi. 
Keitä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia ja sekoittele välillä.

3. Jäähdytä valmista hilloa n. 15 minuutin ajan ja purkita se. 
Säilytä vuorokauden ajan jääkaapissa ennen käyttöä. 




Nautiskele raparperihilloa lettujen täytteenä, paahtoleivän päällä tai aamupuuron maustajana - kokeile hilloa myös kakkujen tai kääretorttujen täytteeksi. Muistathan, että raparperihillon ohessa suositellaan nautittavan maitotuotteita raparperin sisältämän kalsiumia sitovan oksaalihapon vuoksi - kerrankin oikein pätevä syy vaniljajäätelöllä tai -kastikkeella herkutteluun! ;)






Herkutteluterveisin,


- Neiti M

Psst... Lupailemani parvekepostauksen julkaisen tulevana viikonloppuna! 


Parvekekuulumisia



Parvekkeellemme kuuluu hyvää: se on ollut kesäkunnossa jo useita viikkoja ja vihdoin ja viimein sain sen kuvaus- ja esittelykuntoon myös blogiyleisöä varten. Kuvassa pientä sneak peakiä parvekkeemme tämän vuotisesta kesäilmeestä - lisää parvekekuvia tulossa värien kanssa vielä tämän viikon aikana!

Aikaisempien vuosien parvekekuvia ja muuta parvekeinspiraatiota löytyy blogistani tunnisteen Parveke alta - tämän vuoden parvekesuunnitelmiani voit käydä kurkkimassa täältä. Myös Pinterestiini on kertynyt kevään ja alkukesän aikana melkoisesti parvekeinspiraatiota.


Torstaiterveisin,


- Neiti M


12. kesäkuuta 2013

Pitkästä aikaa



I'm back - iloinen hei teille kaikille pitkästä aikaa! Nyt näyttäisi nimittäin vihdoin siltä, että suunnittelematon blogitaukoni taitaisi olla tällä erää takana päin - kiva olla taas täällä!

Jätän nyt suurimmat selittelyt sikseen ja totean vain, että touko-kesäkuu on kulunut täällä ihanista kesäsäistä nauttimisen ohella melko tehokkaasti kunniallisia kaason velvollisuuksia hoitaen. Omassa tapauksessani en tosin puhuisi niinkään velvollisuuksista, sillä olen innosta pihisten käyttänyt suurimman osan vapaa-ajastani morsiamen kanssa häitä suunnitellen ja valmistellen. Viime viikkoihin onkin mahtunut niin kukkatilauksia, pom pomeja, menu- ja paikkakorttien askartelua, karkkibuffetin ja photoboothin ideointia kuin polttari- ja hääpäivän aikataulujen ja ohjelmien suunnittelua, ja tämä wannabe-floristi/hääsuunnittelija on nauttinut järjestelyistä - ja tottakai myös jo takana olevien ihanien juhlapäivien vietosta - sydämensä kyllyydestä.

Paluu häähumun jälkeiseen arkeen on sujunut rattoisasti hääkuvien katselun ja karkkibuffetista ylijääneiden herkkujen napostelun merkeissä. Pikkuhiljaa ajatukset täytyisi kaiketi säätää häätaajuudelta muihin aiheisiin, vaikka hääinnostusta riittäisikin vielä vaikka muille jaettavaksi: ei kukaan sattuisi olemaan vailla idearikasta ja innokasta kaasoa..? Laulaa en osaa, mutta kaikki muut hääjärjestelyt kyllä hoituisivat alta aikayksikön! ;)


Häähumusta vielä sopivasti sekaisin nykyään perheemme ainut


- Neiti M


Psst... Tarkemmat ehkä huomasivatkin, pientä päivitystä blogin ulkoasuun tapahtunut lähipäivinä - mitäs tykkäätte?